Sjever Kosova

Višemjesečna istraga tima Pravosuđa Kosova, koja je potom sprovedena u tri odvojena dijela u januaru 2019., otkrila je ekskluzivni snimak krijumčarske veze između švercera i policajaca na sjeveru Kosova. Ove veze između krijumčara i policijskih službenika prijavilo je jedno lice koje je i samo vršilo krijumčarenje robom preko ilegalnih puteva.

On je detaljno objasnio kako je funkcionisao lanac, na kojim tačkama su šverceri ostavljali novac, pa do toga koji su policijski službenici bili umješani.

Lanac bi bio i pojačan, kada su šverceri tačno znali koji policajci su u pojedinim smjenama i sa kim će razgovarati o omogućavanju šverca, a da ih niko ne ometa na ilegalnim putevima iz Srbije na Kosovo.

U saradnji sa policajcima za šverc bila su i dvojica od 13 Srba sa Kosova, Miljan i Miljojko Radisavljević, koji su nedavno sankcionisani od strane SAD.

U jednoj od emisija „Pravda na Kosovu“, jedan od švercera kazao je da su postojale neke prehrambene radnje i benzinske pumpe gdje se ostavljao novac policajcima, a koji bi zatim dozvolili ulazak kamiona ilegalnim putevima, koji su prevozili raznu robu.

„Idem u prodavnicu ‘Guri’ gdje se novac ostavlja policiji ili šefu smjene. Za svaki ulazak ili izlazak dužni ste da platite i ostavite novac u prodavnici“, kaže građanin koji je, kao i mnogi drugi, ilegalnim putevima švercovao raznu robu.

Čak je dao i detalje na kojim su benzinskim pumpama ostavljali novac za policijske službenike, kako bi im dozvolili ulazak vozila sa krijumčarenom robom.

On je dalje istakao i objasnio da nisu sva vozila koja ulaze ilegalnim putevima plaćala isti iznos.

„Za običan kamion cijena je 50 eura, a za kombi od 50 do 100 eura“, nastavlja se priča.

Na pitanje kako policajci saznaju da je plaćen ulazak kamiona, odgovorio je: „Moramo ih kontaktirati telefonom“.

Veza između švercera i policajaca potvrđena je u maju 2019. godine.

Uhapšena je 31 osoba, uključujući 19 policajaca u akciji Policijskog inspektorata Kosova, koja se iste godine odvijala na 12 lokacija.

Dvojica od onih, koje je sankcionisalo Ministarstvo finansija SAD, su Miljan i Miljojko Radisavjević.

Obojica se traže još od 2019. godine, jer se nalaze u dosijeu osumnjičenih za šverc koji se u to vrijeme desio na sjeveru Kosova i koji su omogućili policajci, kao i Milan Radoičić, Zvonko i Žarko Veselinović, Željko i Andrija Bojić.

Na spisak sankcija Ministarstva finansija SAD stavljeni su i Srđan Vulović, Marko Rošić, Milan Mihailović, Radovan Radić, Siniša Nedeljković, Radule Stević.

Izvor: Kallxo/Kossev