Nije dovoljno ozbiljna u sprečavanju sukoba

Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz pozvala je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena i njegove evropske saveznike da djeluju kako bi sprečili da Zapadni Balkan ne sklizne u etničko stanje sukoba, prenosi Reporteri.

Gërvalla-Schwarz je u intervjuu za američki nedjeljnik Newsweek optužila Evropsku uniju da je izgubila autoritet i kredibilitet u regionu Zapadnog Balkana.

Navela je da Rusija i njeni regionalni saveznici, posebno Srbija i Bosna i Hercegovina, "iskorišćavaju nevoljnost EU i nose iste etničke podele koje su opustošile Balkan u brutalnim ratovima 1990-ih".

Takvo "klizanje", prema riječima ministarke, otvorilo je mogućnost za veći ruski i kineski uticaj, "pravo u srcu Evrope".

"S jedne strane imaju ono što nazivaju metodologijom EU u otvaranju ili neotvaranju pregovora o članstvu sa balkanskim zemljama. S druge strane, EU nije dovoljno ozbiljna u sprečavanju sukoba i izgubila je značajan autoritet striktno izbegavajući obraćanje agresivnom siledžiji na Balkanu“, rekla je Gërvalla-Schwarz.  

Gërvalla-Schwarz je navela da Vlada Srbije i njeni saveznici "obmanjuju EU", da Srbija igra dvostruku igru u odnosu na EU, govoreći da je za članstvo u Uniji i koristeći milijarde eura od njih, dok su sa druge strane „ušli u opasnu saradnju sa Kinom i Rusija".

"Takođe kupuju oružje od njih. Situacija za nas je vrlo jasna, ne možete oboje", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Prema njenim riječima, "ne zna se da li je to naivnost od strane EU", ili je plan EU da "upumpa" milijarde Srbiji i okrene glavu i ne vidi kršenje osnovnih evropskih pravila i vrijednosti kao što su demokratija, vladavina prava i drugi važni kriterijumi.
 
Izvor: Kosovo Online/Reporteri