Politički analitičar

Politički analitičar i nekadašnji predsjednik Pokreta Samoopredjeljenje Visar Imeri ocjenio je da je izazov za svaku Vladu Kosova integracija sjevera Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Imeri je dodao da ideju Samoopredjeljenja o unutrašnjem dijalogu sa Srbima na Kosova treba održati i sprovoditi, ali da integraciju sjevera ne treba sprovoditi nasilno.

"Mislim da je Samoopredjeljenje jedna od rijetkih političkih partija koja već duže vrijeme ima ideju unutrašnjeg dijaloga i ovaj unutrašnji dijalog između javnih institucija i pripadnika manjinskih zajednica, posebno srpske manjine, je ideja koja treba treba da se održi i treba da se sprovodi, jer imamo izuzetan problem da Srbi sa sjevera nisu integrisani u institucionalni i politički život Kosova. U tom pogledu mislim da to ne može da se riješi silom, već dijalogom i razgovorima", ocjenio je Imeri.

Prema njegovim riječima, cijela situacija ima veze sa tim da institucije Kosova nemaju sveobuhvatni pristup integraciji Srba sa sjevera Kosova.

"Prvi kontakt sa njima nije trebalo da bude policija, već razgovor, i ne razumijem zašto premijer Kosova ne vodi nikakav razgovor sa Srbima koji žive na sjeveru. Sa njihovim političkim predstavnicima, kao i civilnog društva i veliki je znak pitanja da li Vlada ima plan za sjever, a ako ima plan ili je ovo javni plan, da li znamo šta ćemo sa sjeverom. Važno bi bilo da Srbima na sjeveru objasnimo šta planiramo, odnosno šta Kosovo nudi za njihovo dobro", rekao je Imeri.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online