Njemački stručnjak za Z. Balkan

Njemački stručnjak za Zapadni Balkan Bodo Weber okrivio je predsjednika Francuske Emmanuela Macrona zbog zastoja EU u integracijama balkanskih zemalja, prenosi Ekonomija onlajn.

„Postoje ozbiljna neslaganja među državama članicama oko budućnosti proširenja. Francuski predsjednik Macron ozbiljno se protivi daljem proširenju Evropske unije, ali to ne izgovara naglas. On čak utiče na druge zemlje da blokiraju dalje proširenje EU“, rekao je Weber za RTV Dukagjini.

Dodao je da će stav Macrona po pitanju proširenja EU biti izazov i za Vladu Njemačke.

"Nova njemačka vlada imaće težak izazov sa Macronom, jer ako se ne postigne dogovor sa Parizom o deblokadi proširenja EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, biće moratorijum na proširenje do sljedeće godine", rekao je Weber.

Prema njegovim riječima Macron je kriv što Kosovo nije dobilo liberalizaciju viznog režima, ali i da je Kosovo tokom 2015. i 2016. godine bilo žrtva izbjegličke krize.

Na Samitu EU - Zapadni Balkan održanom u Sloveniji, Evropska unija je još jednom odbila da odredi datum proširenja za zemlje Zapadnog Balkana, ali je u saopštenju izdatom nakon samita navedeno da će do proširenja doći.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online