Potpredsjednik vlade

Potpredsjednik vlade i glavni pregovarač u Briselu u ime Kosova Besnik Bislimi ocjenio je da sporazum o registarskim tablicama, postignut u četvrtak između Kosova i Srbije, ni u jednom trenutku ne ugrožava reciprocitet, prenosi Koha.

Bislimi je u intervjuu za KTV govorio o sastancima u Briselu i rekao da nije bilo trilateralnog sastanka između Srbije, EU i Kosova, a cilj postignutig sporazuma je, prema njegovim riječima, bio smanjenje tenzija.

"S naše strane, bilo je važno da pored deeskalacije ne dođe do nazadovanja u principu reciprociteta koji smo započeli odlukom od 20. septembra", rekao je Bislimi.

Bislimi je sporazum opisao i kao dokument koji je "nastao iz potrebe". Prema njegovim riječima, najnoviji sporazum od prethodnih razlikuje i to što su oni "bili štetni i neizvodljivi“.

"Reciprocitet ni u jednom trenutku nije ugrožen. Do ponedjeljka nastavljamo sa privremenim tablicama. Od ponedjeljka počinje prelazak sa promjene registarskih tablica, na postavljanje naljepnica na oznaku države. Sutra će grupa iz Ministarstva unutrašnjih poslova imati virtuelne sastanke sa kancelarijom gospodina Lajčaka, kako bi detaljno opisali operacionalizaciju ove mjere, pokazali kako će naljepnice izgledati, šta je tačno pokriveno na tablici, koliki su troškovi implementacije", rekao je Bislimi.

On je dodao da će za ono, koji budu uklanjali naljepnice sa svojih registarskih tablica, biti predviđene sankcije, kao i da će to takođe biti jedna od tema razgovora.

Bislimi je redosled stavki u objavljenom sporazumu nazvao nevažnim. Prema njegovim riječima, sadržaj je da bi prije povlačenja specijalnih policijskih jedinica i barikada, na Jarinje i Brnjak trebalo da bude raspoređen Kfor.

Takođe je opisao okolnosti u kojima bi postignuti sporazum mogao da postane nevažeći.

"Ako zaključimo da je srpska strana prekršila sporazum, bilo poštovanjem rokova za njegovu primjenu, bilo deformisanjem implementacije, sporazum se smatra nevažećim i srpska strana će se kvalifikovati kao strana koja blokira dijalog. Ovo će poslužiti kao sigurnosni mehanizam", zaključio je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore