Od danas nove mjere

Danas na snagu stupaju nove mjere koje je usvojila Vlada Kosova protiv epidemije COVID-19. Počinju da rade škole, vrtići, ali i institucije i to punim kapacitetom. Policijski čas ostaje na snazi.

Nastava sa fizičkim prisustvom đaka u školama je moguća uz najviše 20 učenika po odjeljenju. Ako u razredu ima više od 20 učenika, časovi se u tom slučaju mogu održavati prema scenariju A (broj učenika prepolovljen) ili prema scenariju B (kombinovano učenje - dio učenika će imati časove na daljinu, a odabir učenika koji će pohađati časove na daljinu vršiće se svake nedjelje po sistemu rotacije). 

Nastavni proces u javnim i privatnim univerzitetskim ustanovama izvodiće se pod uslovom da dozvoljeni broj lica u učionici omogućava strogo održavanje distance od 1,5 metara.

Da bi se upisali u dom, studenti moraju da posjeduju ili sertifikat o vakcinaciji, ili odgovarajuće testove.

Studenti na javnim i privatnim univerzitetskim ustanovama moraju posjedovati ili sertifikat o vakcinaciji, ili odgovarajuće testove, kako bi im se omogućio ulazak u objekat institucije.

Osoblje u svim javnim i privatnim ustanovama svih nivoa obrazovanja, uključujući predškolske i dnevne ustanove, moraju posjedovati ili sertifikat o vakcinaciji, ili odgovarajuće testove kako bi im se omogućio ulazak u objekat institucije. 

Najviši zvaničnik svake od institucija biće dužan da imenuje jedno ili više lica koja će kontrolisati posjedovanje ili sertifikata o vakcinaciji, ili odgovarajućih testova. 

Svim javnim i privatnim institucijama svih nivoa obrazovanja zabranjeno je organizovanje vannastavnih aktivnosti, poput ekskurzija, grupnih šetnji, zabava.

Od 27. septembra 2021. u ugostiteljskim objektima mušterije i osoblje moraju imati ili sertifikat o vakcinaciji, ili odgovarajuće testove kako bi im se omogućio ulazak u zatvorene prostore lokala.

Vlasnici ugostiteljskih objekata imaju obavezu imenovanja jedne ili više osoba koje će provjeravati posjedovanje sertifikata o vakcinaciji, ili odgovarajućeg testa.

Od 27. septembra dozvoljeno je korišćenje zatvorenih prostora do 50% kapaciteta. Na otvorenim prostorima dozvoljeno je do 70% popunjenosti kapaciteta. Površina se računa u dijelu lokala gdje se poslužuju hrana i piće.

U slučajevima kretanja klijenata van prostora gdje se poslužuju hrana i piće, u obavezi su da nose zaštitne maske. 

Ugostiteljima je dozvoljeno da obavljaju svoje aktivnosti od 05.00 do 21.30, muzika je dozvoljena samo do 21.00, a rukovodioci lokala moraju da osiguraju da rastojanje između mušterija za stolovima bude najmanje jedan metar.

Do četiri osobe je dozvoljeno za stolom u zatvorenim prostorima. U slučaju da su stolovi duži/veći od dva metra, tada je dozvoljeno do pet osoba na 10m2.

​​Do šest osoba je dozvoljeno vani ili za stolom ili tezgom.

Svaki sto mora da bude opremljen dezinfekcionim sredstvima koja sadrže najmanje 60% alkohola.

Usluge dostave su dozvoljene i posle 22.00, uz posebnu dozvolu Poreske administracije Kosova.

Ograničenje kretanja građana ostaje isto - od 22.00 do 05.00.

Institucije će raditi punim kapacitetom, osoblje mora dostaviti dokaze o vakcinaciji ili relevantne testove.

Osoblje javnog i privatnog sektora koje radi sa strankama mora da bude vakcinisano ili da pruži dokaze za relevantne testove.

Bibliotekama, muzejima, bioskopima, pozorištima, omladinskim centrima, centrima kulture i slično, dozvoljeno je da rade koristeći 50% kapaciteta prostora/površine svog objekata uz obavezu nošenja maski i održavanja fizičke distance od 5 metara.