Bez nadoknade časova?

Na svim nivoima preduniverzitetskog obrazovanja na Kosovu danas počinje nastava, nakon što je Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture obustavio petonedjeljni štrajk.

Ministarstvo obrazovanja čestitalo je svim učenicima i nastavnicima i pozvalo opštinske direktorijate za obrazovanje da obezbjede nesmetano odvijanje nastavnog procesa.

Ujedinjeni sindikat obrazovanja upozorio je da izgubljeni časovi neće biti nadoknađeni. Sa druge strane ministarka obrazovanja Arberie Nagavci najavila je da će ministarstvo koje ona vodi danas formirati radnu grupu za razmatranje Administrativnog uputstva za školski kalendar.

"Sva upustva su raspoređena po opštinama i školama prema zahtjevima opštinskih direktorijata za obrazovanje, dok će upustvo na albanskom jeziku za peti razred, koje je izrađeno ove godine, biti poslato školama u toku ove nedjelje", navodi se u saopštenju Ministarstva obrazovanja.

Štrajk u prosvjeti počeo je 25. avgusta, sa zahtjevima za dodatnih 100 eura do stupanja na snagu Zakona o platama, što je Vlada odbila, ponudivši rješenje od 50 eura.

Ujedinjeni sindikat je u subotu odlučio da prekine štrajk do januara sljedeće godine.

Nacrt zakona o platama, od 15. septembra do 6. oktobra, nalazi se u proceduri javnih konsultacija. Zatim mora biti odobren od strane Vlade i Skupštine i objavljen u Službenom listu Kosova. Zakon stupa na snagu osam mjeseci od dana objavljivanja u Službenom glasniku.