Razmjena informacija

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla je objavio da je postignut dogovor sa Europolom da Kosovo ima oficira za vezu sa evropskom policijskom organizacijom, prenosi Danas.

"Danas smo završili potpisivanje sporazuma sa Europolom, sa izvršnom direktorkom, Katrin De Bol, kojim je Kosovu omogućeno imenovanje zvaničnog oficira za vezu u Europolu i uspostavljena je sigurna linija komunikacije i razmjene informacija sa Europolom“, rekao je Sveçla.

Prema njegovim riječima ovaj sporazum omogućava sigurnu razmjenu informacija u borbi protiv međunarodnog kriminala i korupcije.

"Ovi sporazumi će omogućiti saradnju i direktnu i sigurnu razmjenu informacija Kosova, Euroola i država članica Evropske unije.“

Sveçla je dodao da su potpisani sporazumi dokaz daljeg unapređenja saradnje Policije Kosova i Europola.

"Naša zajednička posvećenost povećanju bilateralnih i multilateralnih sporazuma za međunarodnu policijsku saradnju nastaviće se velikom dinamikom“, kazao je Sveçla.

Do sada veze Kosova sa Europolom su prvo išle kroz misiju UNMIK-a na Kosovu a nakon uspostavljanja misije Eulexa preko nje.

Ovo je prvi put da se obezbjeđuje direktna veza Policije Kosova sa Europolom.

Kosovo u dva pokušaja nije uspjelo da se učlani u Interpol, dok je Sveçla prije nekoliko dana najavio da će se ponovo tokom sljedeće godine kandidovati za prijem u toj organizaciji.