Vlada zakazala

Poslije isticanja roka iz Vašingtonskog sporazuma koji se odnosi na jednogodišnji moratorijum na lobiranje za nova priznanja Kosova, odnosno povlačenja priznanja, vlasti na Kosovu ne navode kako će postupiti i da li ima spremnih aplikacija za članstvo u međunarodnim organizacijama, prenosi Kosovo press.

Opozicija kritikuje vladu zbog neuspjeha u spoljnoj politici, dok civilno društvo kaže da bi izvršna vlast već trebalo da pokaže jasan stav po ovom pitanju.

Stručnjak za međunarodne odnose u Grupi za političko-pravne studije Arber Fetahu kaže da je Vlada Kosova trebalo da navede organizacije za čije članstvo će najverovatnije aplicirati i da se o tome konsultuje sa spoljnim akterima.

Prema njegovim riječima, nakon okončanja moratorijuma, Kosovu je trebalo da bude jasno gdje namjerava da se učlani i da navede koje su to organizacije.

“Kad kažemo jasan stav, to znači imati poziciju da težimo daljem učlanjenju, da navedemo u koje organizacije i da radimo za to. Ako ovih pet mjeseci nije odrađeno i nije izvršena neka vrsta analize i neka temeljna priprema, vjerujem da je to neuspjeh i da se to nije smelo dogoditi budući da je vremena bilo dovoljno da se spreme bar neke od specijalizovanih organizacija ili agencija Ujedinjenih nacija za prijavu“, kaže Fetahu.

Emir Abrashi iz Demokratije plus predviđa da će od danas zvanični Beograd pokrenuti intenzivnu kampanju protiv državnosti Kosova za koju, kako smatra, Priština nije spremna.

Što se tiče članstva u međunarodnim organizacijama, Abrashi kaže da će biti teško, jer su mnoge ambasade Kosova bez ambasadora.

"Okončanjem ovog moratorijuma, suočićemo se sa intenzivnom kampanjom Srbije za povlačenje priznanja i nespremni smo da se suočimo sa ovom kampanjom”, rekao je Abrashi.

Dok iz Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore nema odgovora kakav je stav u vezi sa planom apliciranja za članstvo u međunarodnim organizacijama, poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadriaj smatra da je Vlada Kosova zakazala u spoljnoj politici i da nema strategiju u pogledu prijavljivanja za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press