Spoljnopolitički analitičar

Spoljnopolitički analitičar Emir Abrashi rekao je da je diskusija o Zajednici srpskih opština koju organizuje Ambasada SAD u Prištini nastavak američkog zahtjeva da se formira ZSO, kao preduslov za otključavanje "ćorsokaka" u odnosima Kosova i Srbije, prenosi Telegrafi.

„Ne treba zaboraviti da je Kosovo preduzelo osnivanje ZSO prvo 2013. godine kada je potpisan prvi sporazum, a zatim 2015. godine nakon revizije sporazuma. Dakle, Kosovo treba da se pridržava sporazuma i normalno treba da izbjegne dalji gubitak vremena u tom pravcu“, rekao je Abrashi.

On očekuje da će na tom sastanku biti predstavljeni konkretni prijedlozi predstavnika Vlade Kosova o ZSO.

„Nadam se da će biti konkretnih prijedloga predstavnika Vlade za formiranje ovog entiteta, poštujući sporazum iz 2015. godine, koji predviđa da je potrebno mišljenje Ustavnog suda pre usvajanja statuta, ali i za kasnije izmjene tog statuta. U ovom obliku, Kosovo bi izbjeglo formiranje entiteta koji se pretvara u treću vlast, sa izvršnim ovlašćenjima i koji narušava unitarni karakter Republike“, rekao je Abrashi.

Abrashi je naglasio da Kosovo može da uslovi formiranje ZSO punom primjenom svih dogovora sa obe strane, kao i postizanjem konačnog sporazuma sa Srbijom.

„Da bi tako nešto uradilo, Kosovo mora da pokaže volju za formiranjem tog entiteta i da na sastanku koji je sazvala američka ambasada izađe sa konkretnim prijedlozima“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, dalje proširenje pitanja ZSO, doneće samo još nepovoljnije trenutke za Kosovo, kao i sve veći međunarodni pritisak.

„Ako bi se Asocijacija formirala na vrijeme, pridržavajući se sporazuma iz 2015. godine, koji je i srpska strana prihvatila, ne bismo došli do tačke u kojoj bi se razgovaralo o autonomiji sjevera. Dakle, gubitak zamaha ima veliku cijenu“, rekao je on.

S druge strane, profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi rekao je da inicijativa SAD dolazi nakon što su dva visoka američka zvaničnika Derek Chollet i Gabriel Escobar zatražili inicijativu za osnivanje ZSO.

„Naglasili su da je to obaveza i lokalna i međunarodna i na neki način obaveza SAD prema svojim partnerima, Kosovu i našem sjevernom susjedu. Premijer nije pozvan na ovu inicijativu, bar po onome što je izjavio. Ovo pokazuje propust premijera i Vlade Kosova od strane američke ambasade. Ne možemo znati da li je to namerno učinjeno, ali u ovom slučaju možemo samo da pretpostavimo da je to zbog Kurtijeve političke nedosljednosti sa američkim zahtjevima“, rekao je Arifi.

Dodao je da ZSO treba da osnuju Srbi sa Kosova, a da zatim Ustavni sud utvrdi da je ona u skladu sa Ustavom.

„Može se desiti da Vlada to prihvati kao nacrt, jer ide na Sud i treba vremena da se razmotri. Vlada nije znala kako da diplomatski postavlja zahtjeve ili traži balans između Srba na Kosovu i Albanaca u Preševskoj dolini“, rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi