Danas ističe rok

Moratorijum na prijavu Kosova za članstva u međunarodnim organizacijama, predviđen Vašingtonskim sporazumom ističe danas, pa iako je State department preporučio da se moratorijum produži, analitičar Drilon Gashi smatra da on više ne bi trebalo da se poštuje, prenosi Klan Kosova.

Gashi kaže da su savjeti SAD, kao najvažnijeg kosovskog partnera, veoma važni, ali da smatra da Kosovo ipak ne bi trebalo više da poštuje ovaj moratorijum.

"Savjeti iz SAD su najvažniji od svih kosovskih partnera, jer su oni strateški saveznik. Ali, pošto ističe moratorijum prihvaćen sporazumom od prije godinu, ne mislim da bi Kosovo trebalo da ga dodatno poštuje", rekao je Gashi.

On je Info magazin na TV Klan Kosova rekao da Kosovo ima pravo da poslije 4. septembra podnese prijave za međunarodne organizacije.

"To ne bi bilo u suprotnosti sa dogovorom. Ovo je predviđeno za period od godinu dana. Američki savjet je bio da se nastavi sa moratorijumom, ali Kosovo može da procjeni da li je to u njegovom interesu. Ne mislim da je u interesu Kosova da nastavi ovaj moratorijum na neprijavljivanje i traženje priznanja, a u komunikaciji sa SAD treba da se objasni zašto je ovo tačka u kojoj Kosovo ima drugačije mišljenje”, kaže Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova