Predstavnici EU

Žene na Kosovu polako pronalaze svoje mjesto i uspješne su u svim oblastima u kojima su uključene, ali je potrebno izvršiti njihovo uključivanje u delegaciju koja vodi pregovore sa Srbijom, poručeno je na današnjoj konferenciji "Žene za stolom međunarodnih pregovora na Kosovu", koja je održana u Prištini, prenosi Ekonomija onlajn.

Predstavnica Kancelarije Evropske unije Reyes Charle Kellar je zatražila da se pitanje unapređenja žena ne prepusti samo međunarodnim partnerima Kosova.

„Nije bilo lak zadatak organizovati ovaj projekat u vrijeme pandemije i za vrijeme nje same. Svim kandidatkinjama za gradonačelnike želimo sve najbolje. Prva zemlja koja je promovisala feminističku politiku je Švedska, pa je zadovoljstvo imati švedskog ambasadora ovde", rekla je Charle Kellar.

Ona je ponovila da je važno da žene nađu svoje mjesto i da se ovaj posao ne može prepustiti samo međunarodnim partnerima.

„U tom pogledu, Kosovo je na dobrom putu. Uprkos činjenici da Kosovo ima dobro organizovano civilno društvo, postoje i kompetentne žene koje se ističu u svim kampanjama, akademici, političari, umjetnice i glumice", rekla je ona.

Šef Odjeljenja za pravna i ljudska prava Jarmo Helpimangas smatra da bi zakone trebalo primjeniti i da bi trebalo da postoji stvarna ravnoteža u kosovskom društvu.

„Neka se riječi na papiru pretvore u stvarnost. Da se sprovede u praksi i da ne ostane ideja. Najkompetentnije osobe trebale bi imati koristi od položaja nakon bilo kakve diskriminacije", rekao je Helpimangas.

On je ocjenio i da postoji nedostatak učešća žena u dijalogu između Beograda i Prištine i da bi to trebalo promjeniti.

„Do sada nismo videli učešće žena u dijalogu Priština-Beograd. Ovo je nešto što mislimo da nedostaje i trebalo bi da bude više učešća", dodao je on.

Zamjenica specijalnog predstavnika generalnog sekretara Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu Barie Line Friman poručuje da je sada vrijeme za razmišljanje o tome kako riješiti problem nedostatka žena za pregovaračkim stolom dijaloga koji se vodi između Kosova i Srbija.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online