Odgovornost je individualna

Direktor Fonda za humanitarno pravo Bekim Blakaj ocjenio je za Kosovo onlajn da je Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici usvojena u Parlamentu Kosova hrabar i važan potez, koji nije usmjeren protiv Srbije i srpskog naroda, već se odnosi na one kojima je potvrđena individualna odgovornost.

"Nakon presuda o genocidu bosanskim Srbima od strane Haškog tribunala je potpuno potvrđeno da se u Srebrenici dogodio zločin. U Skupštini Kosova je takođe osuđen taj genocid, nema tu ničeg lošeg i mislim da je u redu što je doneta jedna takva Rezolucija. Presude u Haškom tribunalu nisu bile protiv srpskog naroda, niti bilo koja Rezolucija doneta u drugim parlamentima. Niko ne može da vidi presude i rezolucije kao kolektivnu odgovornost jednog naroda", objašnjava Blakaj.

Rezolucija o osudi genocida u Srebrenici usvojena u Skupštini Kosova, prema mišljenju Blakaja ne treba da odloži napore za normalizovanjem odnosa sa Srbijom, u okviru pregovora koji se vode u Briselu.

"Možda može da utiče kod predstavnika institucija koji su uključeni u dijalog, ali ne bi trebalo. Haški tribunal je doneo takve presude, niko nije izmislio da je u Srebrenici počinjen genocid nego je to potvrđeno pred sudom. Bilo bi odlično kada bi parlament u Srbiji doneo jednu takvu rezoluciju", kaže Blakaj.

Blakaj podsjeća da su pred Međunarodnim sudom pravde Srbiju, tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, za genocid tužile i Bosna i Hercegovina i Hrvatska, nakon čega su, kako kaže, u Beogradu odgovorili podnošenjem tužbe za genocid protiv Hrvatske.

On dodaje da ni u jednom od ovih slučaja sud nije potvrdio genocid i da bi poučeni tim primjerom Srbija i Kosovo trebalo da odustanu od potencijalnih tužbi. Smatra da Srbija nema osnova da tuži Kosovo za genocid, dok se sa druge strane zvanična Priština suočava sa drugim preprekama.

"Kosovska strana najavljuje tužbu, ali ja ne vjerujem da će to biti moguće. Kao prvo, Kosovo nije član Ujedinjenih nacija, iako u bliskoj budućnosti postane član neće uspjeti da nakon 22 godine dokaže zločine. Srbija takođe ne bi uspjela u tome, jer nema nikakvih elemenata da je Kosovo počinilo genocid prema Srbiji", zaključuje Blakaj.

Izvor: Kosovo Online