Politički analitičar

Novi predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi prekinuo je niz ratnih komandanata koji su do sada vodili ovu stranku, ocjenio je politički analitičar Belul Beqaj u izjavi za Kosovo onlajn.

On se nada da će novi lider PDK osim stranačkih, doprineti promjenama na političkoj sceni Kosova.  

“Izbor Memlija Krasniqija je izraz diskontinuiteta sa nasleđenom kadrovskom politikom, ali ostaje otvoreno pitanje da li je nastavak kapaciteta ratnih komandanata, onih koji donose odluke u Demokratskoj partiji Kosova. Šansa je da on bude dobar veznik između prošlosti i sadašnjosti, na njemu je da li će da se okrene budućnosti i da se rastereti nasljeđa prošlosti”, kazao je Beqaj.

Do izbora novog predsjednika Demokratske partije Kosova došlo je nakon što su Specijalizovana vijeća u Hagu protiv Kadrija Veselija, lidera ove partije potvrdila optužnicu za ratne zločine. Inače, bivši predsjednik Kosova Hashim Thaçi, koji se takođe nalazi u pritvoru u Hagu, gotovo 17 godina je vodio Demokratsku partiju Kosova.

Memli Krasniqi treći lider Demokratske partije Kosova, a prvi koji nema ratnu prošlost, po mišljenju analitačara Beqaja ima potencijala da sa novom ideologijom zauzme značajnu poziciju među novom garniturom političara na Kosovu.

“To je na neki način korak naprijed, ali ne možemo sa sigurnošću reći da li će doći do očekivanih reformi, jer reforma ne podrazumeva samo da na čelu bude novo lice, već da bude reformisan cjelokupan proces PDK od kadrovske politike do strukturalne promene. Ukoliko dođe do tih promjena i eventualnog programskog djelovanja ima nade da se dođe do očekivane transformacije u PDK, a što će se odraziti i na tok političkog poimanja na Kosovu”, ističe Beqaj.

Beqaj na kraju kaže da Demokratska partija Kosova ima izuzetan kadrovski potencijal, zbog čega je iznenađen kandidaturom jednog čovjeka, što se po njegovom mišljenju može nazvati ‘imitacijom demokratije na Kosovu’.

Izvor: Kosovo Online