Mišljenju stručnjaka

Rezultati rada u prvih 100 dana Kurtijeve vlade nisu naišli na odobravanje većeg dijela kosovske javnosti, a prema mišljenju stručnjaka iz ekonomije, aktuelna vlada je u ovom periodu skenirala stvarno stanje u institucijama i nije se bavila konkretnim akcijama, prenosi Lajmi.net.

Univerzitetski profesor Muhamet Sadiku ističe da se vlada mora pridržavati prioriteta, iako se čini da pritisak međunarodne zajednice za dijalog sa Srbijom preusmjerava njen upravljački program.

On naglašava da je novo kosovsko rukovodstvo nasljedilo ozbiljne ekonomske izazove, a očekivanja za njihovo rješenje u ovih 100 dana bila su nerealna.

"Ovo je vrlo kratak period, Kosovo je u ovih 20 godina nagomilalo ozbiljne probleme u ekonomskom razvoju. Stoga mislim da je vlada preduzela i neke zakonodavne inicijative i da ima agendu za budući razvoj, ali nije realno očekivati velike promjene za 100 dana. Kosovo se suočava sa velikim problemima, ali dobro je da vlada Kosova pokaže stanje koje je u okviru njegovih ciljeva i prioriteta“, kaže Sadiku.

On je zatražio odgovornost i transparentnost, a prije svega u pogledu jačanja pravosudnog sistema, kako bi se stvorili uslovi za strana ulaganja.

„Prioritet bi trebalo da bude uvođenje odgovornosti upravljanja. Greške u ekonomskim politikama moraju biti sankcionisane, uloga kosovskih sudova mora biti ojačana. Sada se najavljuje formiranje Privrednog suda. Ovi sudovi moraju da osiguraju pravična i nezavisna suđenja stranim i domaćim investitorima. Vjerujem da su transparentnost i odgovornost pravi smjer za vladu da se prilagodi resursima kojima raspolaže kako bi osigurala ekonomski rast", rekao je Sadiku za Kosovo press.

Mišljenje ekonomskog stručnjaka Barda Ahmetija je da su u prvom tromjesečju svoje vladavine, premijer i njegovi potčinjeni bili više angažovani u proučavanju stvarne situacije nego u konkretnim akcijama za razvojne politike.

„Budžet postoji, postoje mehanizmi, očekujemo od njih. Još čekamo da se ispune prvi prioriteti. Institucije, prema onome što smo do sada vidjeli, više proučavaju stvarno stanje, prikupljaju informacije, procese revizije i tada ćemo sigurno videti njihove konkretne akcije sa razvojnim politikama“, rekao je Ahmeti.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net