Bez trgovinskih barijera

Od stupanja na dužnost nove Vlade Kosova na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem, uvoz iz Srbije, u poređenju sa istim periodom prošle godine, uvećan je za 72 odsto, prenosi Reporteri.

Kako navodi taj medij, u prvom mjesecu ove godine, kada je još uvijek bio premijer Avdullah Hoti, Kosovo je iz Srbije uvezlo robu u vrijednosti od 14,1 miliona eura.

Nakon vanrednih parlamentarnih izbora 14. februara, na kojima je pokret Samoopredjeljenje odnio ubjedljivu pobjedu sa više od 50 odsto glasova, uvoz robe iz Srbije počeo je da se povećava.

Od 14,1 miliona u januaru, vrijednost uvezene robe iz Srbije u aprilu je iznosila 26 miliona eura, što je u poređenju sa istim periodom prošle godine više za 72 odsto,

Srbija na Kosovo, više od 10 godina, svake godine izveze robu u vrijednosti oko 300 miliona eura, a sa Kosova izveze oko 25 miliona eura.

U 2017. godini vrijednost uvoza iz Srbije dostigla je neprevaziđeni najveći iznos od 856,1 miliona eura, a najmanji iznos zabilježen je 2019. godine, 502,7 miliona eura.

Kurti je u posljednjoj rundi dijaloga održanoj 15. juna u Briselu, predložio da šest zemalja zapadnog Balkana pređe sa Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj saradnji (CEFTA) na Evropski sporazum o slobodnoj trgovini sa jugoistočnom Evropom (SEFTA).

CEFTA je osnovana sa ciljem uklanjanja trgovinskih barijera između zemalja članica, a u konceptu tržišne ekonomije i dobre konkurencije.