!?

Na Kosovu je ostalo samo 97 hiljada 933 vakcine protiv koronavirusa, a Ministarstvo zdravlja Kosova najavilo je da u utorak počinje masovna vakcinacija građana, prenosi Reporteri.

Ministarstvo zdravlja i javne zdravstvene ustanove u zemlji počele su pripreme za masovnu vakcinaciju koja bi trebalo da počne u utorak 15. juna.

Akcioni plan predviđa da se mjesečno vakciniše do 500.000 ljudi, ali na raspolaganju nema dovoljno vakcina. Do sada je na Kosovo kroz Covax program kroz donacije i Evropske unije stiglo ukupno 196.210 doza vakcine protiv koronavirusa. Na Kosovu je do sada vakcinisano 98.277 ljudi, dok zemlja trenutno na raspolaganju ima manje od 100 hiljada doza vakcine.

Koordinator Centra za vakcinaciju "1. oktobar" Niman Bardhi je na konferenciji za novinare rekao da je 15. jun konačan za početak masovne vakcinacije stanovništva.

Ministar zdravlja Arben Vitia na vladinom sastanku 28. marta rekao je da plan masovne vakcinacije podrazumeva davanje mnogo većeg broja vakcina, između 300.000 i  400 .000 vakcina mjesečno.

Ministarstvo zdravlja će od 15. juna angažovati oko 570 medicinskih radnika za vakcinaciju, a u Prištini će ih biti 63 dok će i ostale zdravstvene ustanove prošriti svoje kapacitete.

Direktorka Doma zdravlja u opštini Gnjilane Selami Xhemaili rekla je da će na raspolaganju biti deset timova zdravstvenih radnika koji će se baviti vakcinacijom i istakla da nemaju informacije o tome koliko će doza biti isporučeno od 15. juna.

Direktorka Zdravstvenog centra u Uroševcu Nadire Imeri rekao je za Express da su pripreme za masovnu vakcinaciju počele i navela da su od 15. juna planirali da izvrše do 600 vakcinacija dnevno, gotovo tri puta više nego sada.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri