Bivši pregovarač Kosova

Bivši pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Skender Hyseni rekao je da se dijalog Kosovo-Srbija 15. juna nastavlja gdje je stao prošle godine, kao i da resetovanje dijaloga na početak može biti opasno po Kosovo, prenosi Ekonomija onlajn.

"Izjava premijera Kurtija da će sve krenuti od nule ne stoji, jer ni Kurti ni Vučić ne mogu nametnuti format dijaloga", smatra Hyseni.

Izjave Albina Kurtija da će dijalog biti vraćen na početak za Hysenija su samo izjave namjenjene domaćoj javnosti i nisu realne.

"Važno je poštovati principe i važno je nastaviti dijalog", smatra Hyseni i dodaje da resetovanje dijaloga "nosi određene rizike za Kosovo".

"Životni je interes Srbije da odgađa dijalog i održava "status kvo" na Kosovu. Oni očekuju čudo ili promjene u međunarodnim odnosima koji bi doveli do toga da se Kosovo vrati u sastav Srbije", kaže Hyseni.

On stoga ocjenjuje da se Srbiji ne žuri da nastavi dijalog, mada pokazuje da je za nastavak "jer joj treba članstvo u EU".

"Srbija se ne umara od tog posla, sve dok može odgoditi zaključak, kako ja to nazivam, političkog i historijskog spora između Kosova i Srbije, a to je historijski i politički sukob između Albanaca i Srba", smatra Skender Hyseni.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online