Osmani traži mišljenje Ustavnog suda

Predsjednica Vjosa Osmani je zatražila pojašnjenja u vezi sa imenovanjem predstavnika iz bošnjačke zajednice kada u Skupštini imamo tri politička subjekta koji predstavljaju ovu zajednicu i imaju podjednak broj poslanika zastupljenih u Skupštini.

Centralna izborna komisija održala je svoj prvi sastanak, nakon polaganja zakletve članova koje su nominovale parlamentarne grupe izašlih na izborima 14. februara, izjveštava Ekonomia Online. 

Tokom sastanka, predstavnik PDK-a Arianit Elshani je rekao da je neophodno što prije odobriti plan rada.

"Ako ovo odložimo, onda rad CIK-a može biti blokiran“, rekao je Elshani.

Trenutno novi sastav CIK-a ima dva člana manje, tj. 9 od 11., po ovom pitanju predsjednica Kosova obratila se Ustavnom sudu. Pokret Samoopredjeljenje tvrdi da bi ovaj politički subjekt trebao da ima tri člana u Centralnoj izbornoj komisiji. Predsjednica Kosova imenovala je samo dvije osobe iz ove stranke, ali nije isto  postupila u slučaju sa PDK, iako je ova stranka poslala drugi prijedlog.

Demokratska stranka Kosova optužila je predsjednicu Osmani i premijera Kurtija da "preko Ustavnog sudu pokušavaju da ukradu od Demokratske partije Kosova mjesto u Centralnoj izbornoj komisiji koje im pripada Ustavom“.

PDK tvrdi da  predsjednica Kosova Vjosa Osmani pokušava da u CIK-u napravi mjesto za trećeg člana Samoopredjeljenja,  u ovom slučaju treće ime koje je predložilo Samoopredjeljenje je bivša kandidatkinja za poslanika sa liste Vjose Osmani, Gresa Bytyqi Kelmendi.

Takođe, predsjednica Kosova nije imenovala člana iz Koalicije Vakat, iako je ovaj entitet poslao prijedlog.

Predsjednica Osmani nije uzela u obzir rezultat izbora, već broj poslanika koji imaju tri bošnjačka politička entiteta. Ona je zatražila pojašnjenja u vezi sa "imenovanjem predstavnika iz bošnjačke zajednice kada u Skupštini imamo tri politička subjekta koji predstavljaju ovu zajednicu i imaju podjednak broj poslanika zastupljenih u Skupštini“, prenosi Ekonomia online.