Da li je Srbija prihvatila preduslove?

Član Predsjedništva Demokratskog saveza Kosova Bajram Gecaj, je povodom odobrenja inicijative za zaključivanje sporazuma između Kosova i zemalja u regionu o slobodi kretanja trećih lica, zapitao ministra unutrašnjih poslova Xhelala Sveçlu da li je Srbija prihvatila preduslove.

Dodao je da je prethodna vlada Avdullaha Hotija postavila neke preduslove u vezi sa tom inicijativom.

"Insistirali smo na tome da, ukoliko bismo se složili sa sporazumom, i ako taj sporazum ima bilo kakvo stvarno značenje, Srbija bi morala da ispuni sljedeće preduslove: priznavanje kosovskih tablica, priznavanje vozačkih dozvola, priznavanje automobilskih dozvola, uklanjanje zahtjeva za dodatnim dokumentima koji otežavaju kretanje sa ličnom kartom, kao što je obrazac za ulaz-izlaz koji Srbija zahtjeva za stanovnike Kosova, kao i uklanjanje bilo kog drugog zahtjeva bilo koje ’prirode koji ometa slobodno kretanje u i kroz države Zapadnog Balkana“, objavio je Gecaj na Facebooku.

Zahtjeva da Sveçla javno odgovori da li je Srbija prihvatila te preduslove.

"Javno pitanje za ministra Sveçlu, da razjasni da li je Srbija prihvatila te preduslove i ako jeste, da taj dokument objavi“, dodao je u objavi Gecaj.

U suprotnom, Gecaj je poručio da su "ministar Sveçla i vlada omogućili svim građanima zemalja Zapadnog Balkana slobodno kretanje, osim građanima Kosova“.