Zaštita zakonitosti

Vrhovni sud Kosova vratio je slučaj 'Pronto' Apelacionom sudu na ponovno suđenje, a ovom odlukom, koja je doneta 19. aprila, Vrhovni sud je odobrio zahtjeve optuženih za zaštitu zakonitosti i vratio slučaj na ponovno suđenje, prenosi Gazeta express.

Apelacioni sud je 30. juna 2020. djelimično promjenio prvostepenu presudu u slučaju „Pronto“ i Adema Grabovcija, Ilhama i Sedata Gashija, koji su osumnjičeni za krivično djelo „Kršenje jednakog statusa građana i stanovnika Republike Kosovo“ proglasio krivim.
Portparol Vrhovnog suda Antigona Uka Lutfiu je takođe potvrdila da je slučaj vraćen na ponovno suđenje.

„Mogu da potvrdim da je zahtjevom za zaštitu zakonitosti predmet u kojem je A.G vraćen na ponovno suđenje“, rekla je Uka Lutfiu.

Adem Grabovci, koji je u devet slučajeva optužen za kršenje jednakog statusa građana u julu ove godine, Apelacioni sud je proglasio krivim za dva nelegalna zapošljavanja, nakon što ga je prethodno prištinski sud oslobodio.

Prema žalbi, stvorio je privilegije na osnovu političke pripadnosti prilikom zapošljavanja Blerima Camaja i Afrima Dautija.

Zajedno sa Grabovcijem, odlukom Apelacionog suda osuđeni su i bivši sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Ilhami Gashi i politički savetnik Sadat Gashi.

Adem Grabovci osuđen je na godinu i dva mjeseca zatvora, Ilham Gashi na godinu i četiri mjeseca i Sadat Gashi na osam mjeseci zatvora, ali je bilo predviđeno da ne idu u zatvor ako u roku od dvije godine ne urade nijedno drugo krivično djelo.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express