Jedan od osuđenih u slučaju

Posebno odjeljenje Osnovnog suda u Prištini odbilo je zahtjev Specijalnog tužilaštva Kosova u o izručenju Afrima Isamilovića Sjevernoj Makedoniji, jednog od osuđenih na doživotni zatvor u procesu "Monstrum", koji je početkom aprila uhapšen na Kosovu, prenosi Reporteri.

Tužilaštvo u Prištini utvrdilo je da su navodi Specijalnog tužilaštva Kosova neosnovani.

„Sud je nakon razmatranja zahtjeva za izručenje i nakon pregleda i analize spisa predmeta zaključio da su navodi Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo neosnovani, jer činjenice i dokazi ne pružaju razloge koji bi omogućili izručenje A.I., takođe u konkretnom slučaju postoje pravne prepreke koje sprečavaju izručenje“, navodi se u odgovoru Suda za RTV 21.

Krivični sud u Skoplju 23. februara ove godine osudio je Alila Demira na doživotni zatvor, kao i braću Agima i Afrima Ismailović optužene za ubistvo pet Makedonaca 12. aprila 2012. godine u blizini Smilkova jezera, oko 12 kilometara od Skoplja.

Drugu dvojicu optuženih Fejzija i Hakija Azirija, sud je osudio na 15 i devet godina zatvora, a  Samija Lutu oslobodio optužbe usljed nedostatka dokaza.

Žrtve su bile četvoro mladih ljudi od 18 do 20 godina i još jedna osoba 44 godine. Njihova beživotna tijela pronašli su ribolovci 12. aprila oko 22 i 30 na jezeru Smilkovo.

Afrim Ismailović, uhapšen je 2. aprila u jednom od prištinskih naselja, policija ga je identifikovala nakon učešća u saobraćajnoj nesreći.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri