Ušteda državnog budžeta

Kritike na račun zdravstvenih usluga na Kosovu nisu rijetkost, a jedna od glavnih je i to što se, umjesto ulaganja u zdravstveni sistem, sredstva daju za liječenje pacijenata u inostranstvu, prenosi Reporteri.

Tu je, prije svega, nedostatak Centra za liječenje opekotina, koji bi, prema mišljenju onih koji brane prava pacijenata, pružio veću sigurnost građanima.

Predsjednik Udruženja pacijenata Besim Kodra kaže da bi tako nešto uštedjelo novac iz državnog budžeta.

"Mislim da bi bolnička služba i Ministarstvo zdravlja trebalo da stvore mogućnosti da se takav centar za opekotine napravi u skladu sa zdravstvenim potrebama građana, jer garantuje veću sigurnost za zdravlje građana. I to štedi njihov budžet i državni budžet“, rekao je Kodra.

Do sada je deset osoba, koje su zadobile opekotine, preko Fonda zdravstvenog osiguranja upućeno na liječenje u Tursku.

"Na osnovu podataka koje posjeduje Kancelarija za medicinsko liječenje izvan javnih zdravstvenih ustanova, do sada je podržano 10 pacijenata sa teškim opekotinama, kojima Fond zdravstvenog osiguranja pokriva 100% kroz međuministarski sporazum Kosovo-Turska za liječenje ’od 100 besplatnih pacijenata u roku od kalendarske godine u državi Turskoj’, kaže se u odgovoru.

Član Pokreta FOL Erblin Hoxha smatra da nedostatak zdravstvenih usluga predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava za pristup zdravlju.

Prema njegovim riječima, nisu retki slučajevi da građani zatraže pomoć u stvaranju fonda za liječenje u inostranstvu.

„Slučajevi opekotina nisu ekstreman slučaj, pa se na Kosovu nikada ne bi dogodilo da kažu da nam za ovo pitanje nisu potrebni profesionalci ili detaljna dermatološka praksa. Nedostatak ulaganja u infrastrukturu, razne laboratorije i direktno ulaganje u upravljanje malo ozbiljnijim bolestima i da je stvoren poseban fond za slanje ovih slučajeva u inostranstvo, pokazuje se dosadašnja nemogućnost države da preduzmu praktične mjere kako bi popravili situaciju“, naglašava Hoxha.

Štaviše, dodaje da Kosovo do sada nije dalo prioritet direktnim ulaganjima u zdravstveni sistem.

"Sama činjenica da Vlada daje novac poreskim obveznicima u Turskoj, Makedoniji i raznim zemljama na liječenje pokazuje da je do sada prioritet bio rješavanje problema finansijskom podrškom, a ne direktnim ulaganjima u zdravstveni sistem. Naše preporuke su da se ta sredstva koriste za povećanje kapaciteta zdravstvenog sistema kako bi se liječenje moglo obaviti ovdje“, kaže Hoxha.

On naglašava da nemaju svi građani mogućnost liječenja u inostranstvu, s obzirom na to da postoje dodatni troškovi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri