NI SAMA TO NE PRAKTIKUJE

Američka pedijatrica Kelly Fradin podijelila je kojih to pet stvari roditelji ne trebaju raditi kad je njihovo dijete bolesno, a koje ni sama ne praktikuje.

Za CNBC navela je kako joj je jasno koliko je teško brinuti se o bolesnom djetetu, a da roditelji tada najčešće osjećaju mješavinu emocija: strah, ljubav, zbunjenost, zabrinutost i tugu.

"Kada je vaše dijete bolesno, posljednja stvar koju trebate je da budete preplavljeni proturječnim informacijama ili neželjenim savjetima. Samo želiš da im bude bolje", navela je.

Istaknula je da sljedećih pet stvari ne praktikuje:

Ako imaju temperaturu, ali spavaju, nikada ih ne budim da popiju lijekove - "San je važan za ozdravljenje, oporavak i rast, a može biti teško doći do njega kada vaše dijete ima kašalj ili začepljen nos. Iako vas može biti strah kada vaše dijete ima temperaturu, ako se osjeća udobno i odmara, to nije hitan slučaj koji zahtijeva lijekove u ovom trenutku. Dopuštajući im da se odmore, moguće je da će njihov imunološki sistem biti bolje opremljen da obavi svoj posao i pomogne u borbi protiv virusa", kaže Kelly.

Nikada ne oklijevam da dam lijekove za kontrolu temperature ako izgledaju loše - Ako vaše dijete ima temperaturu i diše brže ili teže, pije manje tekućine ili ima problema s mirovanjem, ne bih oklijevala da dam korisne, sigurne i djelotvorne lijekove kao što su acetaminofen i ibuprofen, napominje. Ipak, ako ustanovite da ove lijekove dajete tri ili četiri puta dnevno, duže od tri dana, vjerovatno je vrijeme da posjetite lekara.

Nikada slijepo ne pratim toplomjer - Toplomjeri nisu najprecizniji instrumenti tvrdi Fradin: "Primila sam mnogo paničnih telefonskih poziva od roditelja koji vide veliki broj, ali pogledajte svoje dijete prije nego što počnete paničariti. Ako normalno dišu i dobro su hidrirani, vjerovatno nije hitan slučaj. Međutim, ako izgledaju jako bolesno i vaš toplomjer kaže da nema temperature, možda će im ipak trebati medicinska pomoć", navodi.

Nikada ne mjerim lijek u kašičicama - Gotovo 700.000 djece se suoči s greškama u liječenju svake godine. Mala djeca su u najvećem riziku jer često imaju više staratelja koji možda ne provjere ko im je šta dao i kada, uprkos njihovim naporima.

"Radi sigurnosti, uvijek dajem informacije o doziranju u mililitrima kako bih poboljšala preciznost i spriječila greške", pojašnjava Kelly.

Nikada ne koristim ništa osim meda za ublažavanje kašlja - Lijekovi protiv kašlja kao što su kodein ili dekstrometorfan mogu učiniti više štete nego koristi, a Američka akademija za pedijatriju ih ne preporučuje. Sirupi protiv kašlja s mnogo lijekova u jednom proizvodu mogu povećati rizik od greške u liječenju.

"Za djecu stariju od godinu dana koristim isključivo med ili sirup protiv kašlja sa medom kao glavnim sastojkom. Pokazalo se da ovi lijekovi djeluju jednako dobro kao i drugi lijekovi, ali sa manje rizika", navela je.