Poštovati glas naroda

Član Demokratskog saveza Kosova i bivši poslanik ove stranke Naser Rugova ističe da, iako postoje ideološke razlike sa Albinom Kurtijem i Vjosom Osmani, glas naroda i podrška koju su dobili za vođenje Kosova treba da se poštuju, prenosi Reporteri.

Prema njegovom mišljenju, poslanici LDK bi trebalo da ostanu u skupštinskoj sali kada na dnevnom redu bude izbor predsjednika Kosova.

"Imamo porast broja slučajeva od koronavirusa i ne bih volio da zemlja ponovo izlazi na birališta. Iako mogu da budem kritikovan zbog svojih stavova, poslanička grupa LDK mora da napravi kvorum nakon razgovora sa Vjosom Osami, predsjedničkim kandidatom. Nema tu ništa loše, jer ako su poslanici LDK podigli ruku za Thaçija, zašto ne bi dali kvorum Vjosi Osmani", rekao je Rugova.

On dodaje da podržava izbor Vjose Osmani za mjesto budućeg predsjednika, ali je poziva da bude oprezna.

"Prema Ustavu, predsjednik simbolizuje jedinstvo naroda. Predsjednik mora biti apolitičan, nepristrasan. Iz njenog iskustva na čelu Skupštine, želim da vjerujem da ima mjesta za poboljšanje, jer su joj ego i debate čak i u ličnim obraćanjima sa određenim poslanicima dali egocentričnu boju. Predsjednik je imidž zemlje i Osmani mora biti izuzetno oprezna, jer zna kako da pokreće pitanja sa političkim subjektima. Bojim se da će izbori bez konsenzusa iznjedriti predsjednika kojeg većina političkog spektra ne poštuje", zaključio je Rugova.