Spomenula činjenice

Savjetnik Vjose Osmani Bekim Kupina, odgovarajući na kritike da je vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani u intervjuu za BBC postupila nepatriotski, rekao je da je Osmani rekavši da je Kosovo ogrezlo u korupciju, bila samo realna.

“Empirijski ne mogu postojati dvije istine. Postoji samo jedna. Ako je u ovoj instalaciji, istina je čak i kada se govori pred nacionalnom publikom i pred međunarodnom. U konkretnom slučaju, gospođa Osmani je spomenula činjenice. Zašto nije bilo takve reakcije na nalaze koji su proizašli iz vjerodostojnih međunarodnih organizacija, koje su takođe istakle da na Kosovu vlada visok nivo kriminala i korupcije”, napisao je Kupina na Facebooku.

Kako je dodao, istina koja svakodnevno živi Kosovo je korupcija i zločin i to se ne može sakriti.

“Istina uvijek boli. Naročito kada uzroci posljedica imaju svoje ime. Reakcije na intervju Osmani na BBC, otkrio je paniku i ubijenu savijest mnogih. Ove reakcije i na fantastičan rezultat gospođe Osmani na nedavnim izborima”, napisao je Kupina.

Prema njegovim riječima, kritike i reakcije na intervju Osmani “izaziva gađenje".

“Pristup Osmani je stvaran i najbolje je izvinjenje koje se može uputiti Kosovu. Država sa pričama iz bajki se ne može održati. U hibernaciji je, pa je v.d. predsjednika biti ta koja će postati kustos njegovog međunarodnog imidža”, poruči je Kupina.

Podsjetimo, bivša ministarka obrazovanja u Albaniji Besa Shahini rekla je da izjava Osmani za BBC da je Kosovo ogrezlo u kriminalu i korupciji, ne samo što nje tačna, već je i populističa i antipatriotska.

"Govoriti o zločinu i korupciji u predizbornoj kampanji je razumljivo. Ali prenositi diskurs kampanje u međunarodnim medijima i opisivati Kosovo kao ogrezlo u kriminalu i korupciji, znači pljunuti u lice svojoj zemlji", napisala je Shahini na Facebooku.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express