Štrajk

Bojkot rada i štrajk operatera javnog prevoza nastaviće se i danas, dok iz Udruženja prevoznika Kosova upozoravaju na proteste ispred zgrade Vlade u Prištini, prenosi Gazeta Express.

Predsjednik Udruženja prevoznika Kosova Ruzhdi Kurtishaj rekao je da će se protesti nastaviti i da će autobusi biti postavljeni ispred vlade do ispunjenja zahtjeva.

Najavio je i da će sutra od 10 sati, članovi Uudruženja doći autobusima u Prištinu kao znak nezadovoljstva zbog nesprovođenja sporazuma vlade o subvencionisanju ekonomskih gubitaka.

U sporazumu koji je 28. januara postignut između ovog udruženja i Vlade Kosova navodi se da su se "strane dogovorile da se međugradski prevoz podržava na osnovu kilometara održavanih u skladu sa voznim redom overenim od Ministarstva za infrastrukturu".

U međuvremenu, Vlada Kosova zatražila je od Udruženja putničkih prevoznika da prekine štrajk i nastavi da pruža uslugu prevoza, navodeći da je sektor prevoznika imao koristi od vladinih mjera iz programa oporavka.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade, za prevoznike je izdvojeno 290 eura u zavisnosti od broja zaposlenih, plaćanje 50 odsto kirije i 170 eura.

Vlada je u obrazloženju rekla da je spremna da razgovara sa predstavnicima ovog sektora kako bi se pronašlo rješenje, dodajući da je "pandemija Covida-19 pogodila mnoge sektore i da je nemoguće da se nadoknade svi gubici koje su peduzeća imala".

Međutim, Kurtishaj je rekao da su njihovi zahthevi poznati Vladi od prošlog ljeta, kao i da postoji jedinstvo prevoznika u svim gradovima da štrajkom i protestima dođu do ispunjenja svojih zahtheva.

Udruženje prevoznika obustavilo je rad autobuskog prevoza širom Kosova u znak protesta zbog izostanka pomoći i subvencija zbog zatvaranja tokom pandemije prije godinu dana .

Kurtishaj kaže da mu je žao građana koji nisu mogli da koriste autobuski prevoz, ali da je protest bio neizbježan.

On je istakao i da su predstavnici Udruženja prevoznika spremni za razgovore sa vladom.