Poteškoće u radu

Pandemija koronavirusa nije poštedela zdravstvene radnike, od izbijanja pandemije na Kosovu 13. marta prošle godine do danas, 1.400 ljekara je zaraženo ovim virusom od kojih je njih 18 izgubilo bitku sa ovom bolešću, a od oko 1.650 medicinskih sestara pogođenih kovidom njih 10 je preminulo, prenosi Lajmi.

Zdravstveni radnici su se tokom ove godine suočavali sa različitim poteškoćama u borbi protiv koronavirusa, a Ljekarska komora Kosova tvrdi da su najveće poteškoće zabilježene na početku pandemije.

„U početku su glavne poteškoće sa kojima su se suočavale naše kolege bila mnoga pitanja o virusu, terapijskim protokolima i brojni nedostaci zaštitne opreme. Sada se naše kolege suočavaju sa fizičkim i mentalnim umorom", rekli su iz komore.

Medicinske sestre nose težak teret u borbi protiv koronavirusa.

„Na početku pandemije problem je bio pristup i strah u odnosu na nepoznati virus. Tada je nedostatak osnovnih uslova rada ograničio mogućnosti za bolji medicinski tretman pacijenata. Mali broj sestrinskog osoblja u odnosu na zahtjeve posebno u klinikama gdje se liječe pacijenti sa kovidom kao i visok rizik od zaraze uz minimalni podsticaj za medicinske sestre koje su ugrozile svoje i zdravlje porodica", kaže se u saopštenju Kosovske komore medicinskih sestara.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi