Pravično i efikasno predstavljanje zajednica

Politički analitičar Eugen Cakolli u izjavi za Kosovo Online ocijenjuje jučerašnje odluke Vrhovnog suda Kosova za ishod imaju rekonfiguraciju sastava političkih subjekata, odnosno njihovih kandidata iz manjinskih zajednica, koje će biti deo novog skupštinskog saziva na Kosovu.

"Sada će gospođa Adrijana Hodžić ostati van Skupštine, dok će treći mandat bošnjačke zajednice biti dodeljen Dudi Balje, iz Socijaldemokratske unije. Takođe, promeniće se i zastupljenost romske zajednice, sa Romskom inicijativom koja će izgubiti jedan od dva ranije osvojena mandata, a mandat će sada pripasti političkom subjektu Pokret za unapređenje položaja Roma, odnosno budućem poslaniku Ergjanu Galushiju", navodi Cakolli.

Građanskoj inicijativi Ujedinjena zajednica - Adrijana Hodžić poništeno ukupno 4.205 od osvojenih 6.422 glasa. Koaliciji Vakat poništena su 583 glasa, Socijaldemokratskoj uniji 165 glasova, Našoj inicijativi devet i Novoj demokratskoj stranci 14 glasova. Poništeno je i preko 800 glasova Romskoj inicijativi od osvojenih 4.049 glasova. Cakoli ocenjuje da odluke Vrhovnog suda i Izbornog panela za žalbe i pritužbe o oduzimanju glasova romskim i bošnjačkim političkim subjektima predstavljaju prekretnicu u izbornom razvoju u relativno novoj političkoj istoriji Kosova.

"Ovim odlukama potvrđena je potreba za postojanjem objektivne veze između političkih stranaka iz manjinskih zajednica i glasača iz tih zajednica. Štaviše, verujem da je Vrhovni sud podržao ustavni princip pravičnog i efikasnog predstavljanja zajednica u Skupštini Kosova", kaže Cakolli.

On napominje da je odlukama Vrhovnog suda sprečena mogućnost da se u narednom periodu ponove slične situacije, koje bi mogle da ugroze zagarantovana mesta za manjinske zajednice u Skupštini Kosova.

"Kada bi albanske političke stranke orkestrirale svoje glasove političkim subjektima iz manjinskih zajednica, došlo bi do podrivanja njihove zagarantovane zastupljenost, posebno srpske zajednice", ističe Cakolli.

U Skupštini Kosova od 120 poslaničkih mesta, deset je rezervisano za srpsku zajednicu, dok je deset zagarantovano za ostale manjinske zajednice.