Što je prije moguće

Formiranje novih institucija poslije izbora 14. februara trebalo bi obaviti što je prije moguće nakon ovjere rezultata, kako bi se izbjegla institucionalna kriza, rekao je Albert Krasniqi iz centra Demokratija Plus, prenosi Ekonomija Onlajn.

Krasniqi smatra da, budući da postoji neizvesnost oko toga šta će se dogoditi kada se mandat aktuelnog vršioca dužnosti predsjednika završi, političke stranke moraju da pokažu odgovornost.

„Kada imate vršioca dužnosti predsjednika imate i potrebu da političke stranke budu odgovorne prema situaciji koja ne dopušta institucionalni vakuum. Mnogo je neizvesnosti oko toga šta što će se učiniti ako predsjedniku istekne šestomjesečni mandat, a to je do 5. maja ove godine. Političke stranke trebale bi da preduzmu korake što je prije moguće u formiranju institucija, ali su sada  taoci potvrđivanja rezultata", rekao je Krasniqi.

Prema Krasniqiju, nakon konstituisanja Skupštine, treba brzo formirati i ostale institucije.

„Nakon izbora, Skupština nema pravilo o tome koga treba prvo izabrati, Vladu ili predsjednika, jer je dužnost Predsjedništva Skupštine da odluči o dnevnom redu kojem ću dati prioritet. Način bi bio da prvo izabere predsjednika, jer bi on dao legitimitet izboru vlade i tako se ne bi moglo izaći na prijevremene izbore. Izbor Vlade bio bi drugi korak, ali ne bi bilo pogrešno čak i ako se prvo izabere vlada, a zatim predsjednik ", rekao je Krasniqi.

Krasniqi smatra da do proglašenja konačnih rezultata izbora još nije došlo jer povjerenici političkih stranaka manipulišu glasovima kandidata.

„Postoje nepravilnosti kada se broje glasovi kandidata, jer svaki povjerenik broji glasove svoje stranke, bez adekvatnog nadzora, a takođe ispunjava obrasce. Tu dolazi do manipulacija kako bi povećali glasovi kandidata, tako ispada da kandidati imaju više glasova od političke stranke. Bilo bi dobro da se uz Izbornu reformu preispita da se na biračkim mjestima vrši samo brojanje glasova za političke stranke, tako da već prve noći imamo preliminarne rezultate za političke stranke, a glasovi kandidata treba da se broje  u Centru za brojanje i rezultate  sa sistemom nadzora čak i sa kamerama ", izjavio je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online