Ambasada u Jerusalimu gotova stvar

Demush Shasha iz Instituta "Epic" rekao je da izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak dugo nije posjetio Balkan zbog pandemije koronavirusa i naglasio da će slovački diplomata tokom ove posjete dati naznake o pravcu sporazuma između Kosova i Srbije, prenosi Koha.

Shasha smatra da Lajčakova posjeta ima dva cilja, sagledavanje situacije i prenošenje stavova EU.

"Prvi cilj je da kroz razgovore čuje i  sagleda situaciju i upozna međunarodnu zajednicu o političkoj dinamici među strankama na Kosovu, da sazna planove za uspostavljanje novih institucija i prve stavove u vezi sa dijalogom sa Srbijom. Drugi cilj je da nam pokaže kakva su njegova gledišta kao posrednika u dijalogu između Kosova i Srbije, u pogledu suštine sporazuma i rokova", rekao je Shasha.

Prema njegovim riječima, Lajčak će tokom posjete regionu Zapadnog Balkana izneti svoje stavove u vezi sa širokim okvirima za suštinu sporazuma.

Shasha je u intervjuu za KTV koji je prenela Koha rekao da je Kosovo dio izolovane grupe zemalja koje su otvorile ambasadu u Jerusalimu, i naglasi da to već treba shvatiti kao dio historije, kao već učinjeno djelo.

"To je zatvoreno pitanje, gdje se nalazi ambasada. To nije nešto čime će se lako upravljati, jer znamo stav Turske, ali znamo i stav EU. Osim Kosova, samo dvije države imaju ambasadu u Jerusalimu, SAD i Gvatemala. Kosovo pripada izuzetno izolovanoma klubu država koje su uspostavile ambasadu u Jerusalimu. Zašto to drugi nisu učinili? Kao što postoje rezolucije o rezolucijama u posljednjih pola vijeka koje to zabranjuju. Drugim riječima, ni jedna država na svijetu ne želi da bude crna ovca u međunarodnim odnosima. Ipak, ambasada Kosova u Jerusalimu je sada već historijska činjenica i moramo ići napred", zaključio je Shasha.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore