Sveobuhvatna

Evropska unija (EU) je ubeđena da je "sveobuhvatna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije apsolutno moguća“, izjavio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"To je u njihovom interesu, u interesu celog regiona, i, naravno, u interesu EU, takođe", rekao je Lajčak, za beogradski list Danas, na pitanje šta će učiniti ako ne bude kompromisa o ovom pitanju.

Nakon objave izbornih rezultata u nedelju uveče, 14. februara, Aljbin Kurti (Albin) je rekao da formiranje pregovaračke ekipe za dijalog sa Srbijom nije prioritet, dodajući da je za građane Kosova to "šesti ili sedmi prioritet".

Lajčak je objasnio da je EU posrednik u tom dijalogu, da ne nameće bilo šta, ali da posreduje u pregovorima kako bi se pronašlo uzajamno prihvatljivo rešenje o različitim elementima sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji.

Spremni smo da nastavimo čim nova vlada u Prištini preuzme dužnost, poručio je Lajčak.

Naveo je da EU i Amerika "imaju dugu i produktivnu istoriju bliske saradnje na Zapadnom Balkanu i u procesu normalizacije odnosa Srbije i Kosova".

"Ova saradnja je donela opipljive pozitivne rezultate proteklih godina i ja sam u čestom kontaktu sa svojim američkim kolegama, kako bismo pripremili zajedničku strategiju i zajedničke aktivnosti, i radujemo se obnovljenoj bližoj transatlantskoj saradnji", rekao je Lajčak.

Na pitanje kada bi mogao da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, on je naveo da misli da "nije mudro 'fiksirati' datum".

"Poruka EU je jasna: Spremni smo da nastavimo dijalog tamo gde smo stali u decembru čim nova (kosovska) vlada preuzme dužnost. I ja sam takođe spreman da putujem u ovaj region i sretnem se sa mojim pregovaračima čim uslovi to dozvole", rekao je Lajčak.

Srbija i Kosovo vode pregovore o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom EU koji bi trebalo da budu okončani sveobuhvatnim obavezujućim sporazumom.