Izbori

Kandidat za poslanika iz Alijanse za budućnost Kosova Pal Lekaj, u intervjuu za Ekonomiju Online, rekao je da bez AaK nova Vlada Kosova ne može da se formira.

Lekaj je rekao da na ovim izborima imaju za cilj da osvoje 20 poslanika u Skupštini, jer kaže da za to imaju podršku građana.

"Što se tiče ovih izbora, mislim da oni idu normalno bez ikakvog velikog opterećenja, ali pošto sam na terenu i komuniciram sa mnogim građanima, vidim vrlo dobro raspoloženje u korist AAK. Nema dana da ne komuniciramo direktno sa stotinama građana i tamo vidim podršku koju daju AAK i vidim mnogo mladih ljudi koji su se pridružili Alijansi“, rekao je Lekaj.

Lekaj kaže da će njihov upravljački program pomoći ekonomskom oporavku zemlje.

"Predložili smo da oko milijardu eura ide za ekonomski oporavak. Ne treba zanemariti zdravstvo, obrazovanje, kulturu. Zdravstvu ćemo takođe dati prioritet jačanjem porodične medicine. Insistiraćemo i na zdravstvenom osiguranju. Alijansa je odlučna da sprovede reforme i u zdravstvu, obrazovanju i pravosuđu", rekao je on.

Ukazao je na nemar prilikom sprovođenja antikovid mjera i naveo da se u situaciji pandemije ekonomiji nije dovoljno pomoglo.

Lekaj je naglasio da će AAK raditi uprvo na tome jer vjeruju da će biti dio nove vlade, te da bez te strane neće biti formirana ni vlada niti će biti izabran novi predsjednik Kosova.

Što se tiče kandidature Albina Kurtija, kao i ostalih kojima se zabranjuje kandidovanje, Lekaj je rekao da ne bi spriječio Kurtija da vodi listu kao kandidat za poslanika Samoopredjeljenja, ali je naglasio da odluka Ustavnog suda mora da se poštuje.

"Težimo da imamo najviši položaj predsjednika države koja je štit Kosova. Kada budemo znali da ćemo stupiti u dijalog sa Srbijom mislim da bi glavna ličnost čitavog političkog spektra bio predsjednik Ramush Haradinaj", dodao je Lekaj.

On je naveo da je Haradinaj dokazao da ne pravi kompromise na štetu Kosova.