Bliska saradnica Rugove

Edita Tahiri, nekadašnja ministarka spoljnih poslova Kosova, zamjenik premijera i bliska saradnica Ibrahima Rugove, bila je dio pregovaračkog tima Prištine 1999. godine u francuskom zamku Rambuje i za Kosovo Onlajn navodi da je taj događaj pomogao da se promjeni historija Kosova.

“Mirovna konferencija u Rambujeu 1999. godine bio je izuzetno važan međunarodni mirovni proces koji je pomogao da se promjeni historija Kosova jer je omogućio okončanje rata i otvorio vrata za oslobađanje i nezavisnost Kosova. Mirovni sporazum iz Rambujea potpisale su kosovska delegacija i međunarodni posrednici, dok su Srbija/SRJ odbile da ga potpišu”, kaže Edita Tahiri.

Ona navodi da je konferencija u Rambujeu bila uspješna, jer je kako ističe “poslužila kao posljednja diplomatska opcija pravednom ratu”.

“Zbog odbijanja potpisivanja od strane Srbije/SRJ po Miloševićevim uputstvima, američki i evropski partneri krenuli su intervencijom NATO protiv Srbije kako bi okončali rat i genocid nad Albancima i doneli mir na Kosovu, doprinoseći miru u regionu Balkana. Gledajući iz današnje perspektive, vjerujem da je konferencija u Rambujeu zaista uspješan mirovni proces, jer je poslužila kao posljednja diplomatska opcija podrške pravednom ratu međunarodnih snaga protiv Srbije, uglavnom vojnoj i humanitarnoj intervenciji SAD i NATO. Današnja stvarnost kada je Kosovo nezavisna država i vlada mir na zapadnom Balkanu, uspostavljena je 1999. godine i to je ostalo kao dostignuće pregovora u Rambujeu", navela je Tahirijeva.

Pregovori u francuskom zamku Rambujeu su vođeni od 6. do 23. februara i nastavljeni su u Parizu od 15. do 23. marta 1999. godine, između beogradske i prištinske delegacije, uz posredstvo međunarodne zajednice. Dan po završetku pregovora bez dogovora, otpočelo je NATO bombardovanje SR Jugoslavije.
 
Izvor: Kosovo Online