Zahtjev više od 40 potpisnika

Na zahtjev više od 40 potpisnika, u ponedjeljak, 28. decembra, biće održana vanredna sjednica Skupštine Kosova o budžetu za 2021. godinu, prenosi Koha.

U javnom pozivu za ovu sjednicu, Demokratski savez Kosova napisao je da nakon ovog glasanja Kosovo može da izađe na birališta.

Šef poslaničke grupe LDK Arben Gashi rekao je da će sjednica biti održana u 11 časova.

U obrazloženju se navodi da „na osnovu stvorenih političkih okolnosti i pravnih posljedica, kao rezultat odluke Ustavnog suda i uzimajući u obzir potrebu da Kosovo ima finansijsku i ekonomsku sigurnost, potpisnici ovog zahtjeva za vanredno zasjedanje, smatraju neophodnim izglasavanje zakona o raspodjeli budžeta, kao i međunarodnih sporazuma koji su u parlamentarnoj proceduri".

LDK koja predvodi vladu, zahtjeva da se budžet odobri prije održavanja novih izbora, koji su predviđeni Ustavom, na osnovu presude za glasanje poslanika Etema Arifija.

Raspuštanjem Skupštine rizikuje se da Kosovo ostane bez budžeta u martu. Vlada je 30. novembra usvojila Nacrt zakona za kosovski budžet za 2021. godinu i on je podnet Skupštini, ali još uvijek nije izglasan. Postupak za novi zakona o budžetu trajao bi dugo.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore