Velika očekivanja

U izdanju od ponedjeljka, švicarski list "Neue Zürcher Zeitung" objavio je tekst o velikim očekivanjima na Kosovu od Specijalnog suda, koji istražuje zločine pojedinaca iz OVK, prenosi Koha.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Fetah Rudi je ispričao za švicarski list događaj iz decembra 2000. godine, kada su jedne noći posle sastanka on i Ibrahim Rugova iz Prištine krenuli ka Mališevu.

Usput ih je, kako je ispričao, preteklo vozilo Opel Astra i da su dvije osobe iz vozila otvorile vatru.

Političara Demokratskog saveza Kosova pogodilo je 14 metaka, dok su Rudijeva dva pratioca pobjegla.

Rudi je preživeo ali je ostao trajno vezan za invalidska kolica. Niko nije odgovarao za ovaj zločin, piše novinar Andreas Reih za "Neue Zürcher Zeitung".

„Rudiju je jasno da su ubice postupale po naređenju Kosovske informativne službe, tajne službe Demokratske partije Kosova“, navodi Reih u tekstu.

Prema švicarskim novinama, neki od lidera sukoba ponašali su se brutalno prema političkim rivalima, nakon što je LDK pobjedio na lokalnim izborima 2000. godine, dok PDK kao političko krilo OVK nije uspjelo da preuzme vlast.

„PDK se nije slagao da LDK. Iz redova PDK vršen je pritisak na političare LDK da promjene stranu.

Prijetnje je dobijao i Fetah Rudi“, piše švicarski list.

„Smatra se da je Kosovska informativna služba u periodu poslije rata izvršila do 200 ubistava političkih protivnika. To je bilo jedno od sredstava pomoću kojih je PDK preuzeo vlast u zemlji. Tačan broj navodnih ubistava političkih protivnika nije potvrđen. Koruptiran pravosudni sistem na Kosovu, loša zaštita svjedoka i međunarodni akteri koji su više pažnje posvećivali političkoj stabilnosti nego krivičnom gonjenju ličnosti visokog nivoa, pobrinuli su se da većina slučajeva ostane nerazjašnjena“, ističe Neue Zürcher Zeitung.

Prema navodima tog lista vjerovatno je došao kraj kulturi nekažnjavanja. Od početka novembra, nekoliko ključnih figura OVK nalazi se u zatvoru u Hagu.

„Riječ je o apsolutno centralnim figurama političkog života na Kosovu: Hashim Thaçi do samog hapšenja bio je predsednik države, bivši šef SHIK-a i predsjednik PDK Kadri Veseli“.

Takođe se navodi da su nekadašnji komandanti OVK Thaçi i Veseli, posljednjih godina izgubili popularnost među pristalicama. Na parlamentarnim izborima prošle godine, PDK je bio treći.

„Za veliki dio stanovništva, PDK danas simbolizuje arogantnu vladajuću elitu koja djeluje netransparentno i ne simbolizuje kosovski oslobodilački rat“, navodi se u tekstu.

Međutim, list ističe da je identifikacija i solidarnost sa OVK kao simbolom oslobodilačkog rata i dalje velika. Mnogi smatraju Specijalni sud nepravednim jer dovodi u pitanje OVK u cjelini.

Fetah Rudi se protivi ovim glasinama.

„Ne izvodi se OVK pred sud u Hagu niti naš oslobodilački rat, već optuženi pojedinci“, rekao je Rudi.

On ističe da je Specijalni sud posljednja nada za pravdu na Kosovu. Sud radi posao koji kosovske vlasti i međunarodna pravda nisu radili dvije decenije, izjavio je Rudi.

Dodao je da je spreman da svjedoči u Hagu ukoliko dobije poziv.

„Tek nakon što se osude ljudi koji se nalaze u Hagu, Kosovo će imati punu slobodu“, rekao je poslanik LDK.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore