Preduzete sve radnje

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore saopštilo je da je posljednjih dana bilo opterećenja u aplikacionom sistemu za izdavanje ličnih dokumenata, ali da su preduzete sve radnje kako bi se, u što kraćem roku, riješio taj problem, prenosi Reporteri.

Kako se navodi u saopštenju, MSP je u kontinuiranoj komunikaciji sa nadležnima u Sektoru za izdavanje ličnih karti i pasoša pri Ministarstvu unutrašnjih poslova.

"Kancelarija generalnog sekretara MSP razvila je intenzivnu komunikaciju kako bi se što prije riješio ovaj problem, tako da naši građani mogu nesmetano da podignu svoja dokumenta. Iz MUP Kosova su nas uvjerili da će kvar na informacionoj mreži biti ukljinen u što kraćem roku", navodi se u saopštenju.

Još jedan problem sa izdavanjem dokumenata predstavlja i nedostatak potrebnog materijala, jer je za samo nekoliko dana izdato oko 60 hiljada ličnih dokumenata, što je takođe izazavalo preopterećenje sistema.

Inače, nedostatak materijala za izradu ličnih karata i pasoša je tokom ove godine bio čest problem sa kojim su se suočavali u Ministarstvu unutrašnjih poslova, piše Reporteri.

Od avgusta mjeseca, pa sve do početka decembra, građani Kosova zbog toga nisu mogli da dobiju nove lične karte i pasoše.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova neažurnost oko nabavke materijala objasnili su okolnostima u vezi sa pandemijom koronavirusa, koja je otežala da se nabavka završi na vrijeme.

Inače, dok materijal nije nabavljen u decembru, ova dokumenta su mogli da dobiju samo oni građani koji su platili 50 eura za izradu lične karte, odnosno 100 eura za izradu pasoša po takozvanoj brzoj proceduri.

Od avgusta do decembra u budžet Kosova na ime tih brzih procedura slilo se oko million i po eura, navodi Reporteri.

Izvor: Kosovo online/Reporteri