(Ne)efikasnost

Poslanik Samoopredjeljenja Arber Rexhaj rekao je da bi Vlada trebalo da sprovodi rezolucije koje su usvojene u Skupštini Kosova, jer odluke parlamenta izražavaju volju građana, prenosi Reporteri.

"Mislim da bi Skupština trebalo da bude što efikasnija, bilo u podnošenju rezolucija Vladi, bilo u raspravama i raspravama o nacrtima zakona“, rekao je on.

Poslanica Demokratske partije Kosova Blerta Deliu-Kodra rekla je da bi Vlada trebalo da primenjuje rezolucije koje su usvojene.

"To izražava političku volju poslanika i naravno da Vlada treba da ih primjeni", rekla je ona.

Ona je ukazala da su sprovedene samo one rezolucije koje su usvojene u dogovoru sa Vladom

Prema njenim riječima, sprovođenje rezolucija pomoglo bi mehanizmima jačanja demokratije.

Samo u prvoj godini mandata Skupštine Kosova predloženo je 16 rezolucija, a usvojeno šest.

Agnesa Haxhiu iz Demokratskog instituta Kosova kaže da postoje tri razloga zbog kojih rezolucije ne primjenjuju, a glavni je taj što rezoluciju koju je predložila jedna stranka, ne podržavaju druge partije u Skupštini.

"Skupština nema mehanizam za sprovođenje ovih rezolucija. Postoji preklapanje jedne rezolucije sa drugom koja je ranije usvojena, na primjer, za dijalog od 2011. godine kada je proces dijaloga počeo u Briselu. Usvojeno je 15 rezolucija za proces dijaloga i pitanja vezana za odnose sa Srbijom, a postoje slučajevi kada su dve ili više rezolucija o istom pitanju i ovaj problem tada umanjuje efekat i važnost rezolucija“, navela je ona.

Prema njenim riječima, u ovoj godini podneto je još 10 nacrta rezolucija koje još nisu odobrene, jer predlagači nisu uspjeli da ih usklade sa ostalim poslaničkim grupama, pa ne postoji kvorum za glasanje.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online