Loši vremenski uslovi

Predstavnici porodica nestalih izrazili su nezadovoljstvo što im tokom iskopavanja u Kiževaku nije omogućeno da posjete lokaciju na kojoj su pronađeni posmrtni ostaci, piše Koha

Kako navodi taj medij, zbog loših vremenskih uslova, nakon dvije nedjelje rada iskopavanja u Kiževaku biće zaustavljena. Dvanaest dana se radilo na ekshumiranju posmrtnih ostataka identifikovanih prošlog mjeseca za koje se sumnja da pripadaju osobama sa Kosova nestalim tokom rata.

Međutim, tokom ove godine porodice nestalih osoba neće moći da posjete ovu lokaciju, jer će iskopavanja ovog petka biti zaustavljena zbog pogoršanja atmosferskih uslova. Posljednja dva dana radove je omela obilna kiša koja je pala na području gdje se nalazi groblje.

Direktor Instituta za sudsku medicinu Arsim Gërxhaliu, rekao je da će se iskopavanja nastaviti na proljeće sljedeće godine.

"Mjesto je sačuvano, fragmenti kostiju koji su očigledni su smješteni u šator, izvršena je njihova obdukcija i uzeti uzorci za dalju DNK analizu. Stoga, uzimajući u obzir da atmosferski uslovi ne dozvoljavaju da nastavimo dalje, planiramo u petak kao profesionalni tim da prestanemo sa radom", izjavio je Gërxhaliu.

U srijedu je izgrađen krov kako bi se zaštitilo područje na kome se nalaze posmrtni ostaci za koje se sumnja da pripadaju kosovskim Albancima, navodi Koha i dodaje da je međutim, Bajram Qerkinaj iz udruženja "Glas roditelja", izrazio nezadovoljstvo što tokom dvije nedjelje koliko su trajali radovi porodicama nestalih nije bilo dozvoljeno da posjete Kiževak.

"Stvar je u tome da i neki od članovi porodica odu tamo da se vidi šta se dogodilo. Da se ide sa pet ili šest članova porodice, iz pet ili šest opština, bilo bi dovoljno da vide mjesto. Dva ili tri puta smo išli na Rudincu sa pet ili šest ljudi, ali nismo nikoga ometali, sad im smetamo, nešto nije u redu", rekao je Qerkinaj.

Srbija, kako kaže Qerkinaj, ne želi da članovi porodice vide mjesto zločina.

"Nisu nam dozvolili da odemo i vidimo gdje su bacili tijela naših najmilijih, jer svaki roditelj misli da je to tijelo njegovog djeteta, bez obzira da li postoje dva, tri ili 25 tijela, iako mi znamo da je preko 400 ljudi otišlo tamo", dodao je Qerkinaj.
 
Gërxhaliu je rekao da je posjeta članova porodice planirana za ovu nedjelju, ali ju je, prema njegovim riječima, onemogućilo loše vrijeme. Kako je dodao, posjeta će biti organizovana sljedeće godine, kada se iskopavanja nastave.

"Obično kada imamo bolji uvid, onda uvijek zovemo članove porodice, jer je uvijek prioritet da vide mjesto zločina", rekao je Gërxhaliu.

Iskopavanja u Kiževaku, u oblasti Raška, započela su 2015. godine.

 Izvor: Kosovo Online/Koha ditore