Iznenađen

Publicista Veton Surroi je nakon odluke Regionalnog vijeća Kuksa da mu oduzme titulu počasnog građanina, poručio da je iznenađen tom vješću, prenosi Gazeta Express.

Surroi je u intervjuu za "ABC" istakao da su ga o tome obavjestili prijatelji koji su to pročitali na raznim portalima.

Prema njegovim riječima, doneta je čudna odluka koja je nalikovala političkim presudama tokom komunističke ere, a ne u vrijeme demokratije.

Odgovarajući na pitanje da li je ta odluka doneta zbog onoga što je pisao o OVK, poručio je da je ono što je pisao javno, te nema potrebe za istražnim radnjama, jer je prošlo više od 20 godina kada je pisao o OVK, kada neki od njih nisu ni znali šta je OVK.

"Opštinsko vijeće koje je zauzeto, ne vjerujem da ima dovoljno kvalifikacija za historijske procjene i ne vjerujem da je to njihov posao, to prevazilazi kontekst i vrijeme", rekao je Surroi.

Poručio je da ne zna zašto je takva odluka doneta sada, kao i da ne želi da zalazi u motive takvih razloga.

Govoreći o napetoj situaciji na Kosovu i u Albaniji nakon pozivanja lidera OVK u Hag, istakao je da predstoji period suočavanja s prošlošću koji se neće koristiti u političke svrhe.

Istakao je takođe da ne može da kaže šta će se dogoditi sada na Kosovu i dodao da je vrijeme da stranke stvore novi politički legitimitet za suočavanje sa svim problemima, pandemijom i ekonomskim efektima.

"Važni su politički efekti koje će imati pregovori sa Srbijom i u ovom procesu suočavanja sa prošlošću ne možemo imati gradonačelnike koji se pretvaraju u akademike, tužioce, sudije i sve ostalo. Potrebno nam je malo više razboritosti na Kosovu, a u Albaniji nam je potrebna veća posvećenost ujedinjenju mišljenja, a ne sukobljavanju", ocjenio je Surroi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express