Prednjači

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj koji je bio i ministar spoljnih poslova, među prvima je koji su zapošljavali članove svoje porodice svoje porodice i bliske saradnike u diplomatskoj službi Kosova, piše Reporteri.

Kako navodi taj medj, prema spisku koji je objavila RTV Dulkagjini, Hoxhaj prednjači po broju zaposlenih iz kruga sebi bliskih osoba.

U diplomatiju je poslao svoju unuku Leuratu Berishu, sekretara Mirjeta Behlulija, bivše savjetnike Envera Bukaja i Lulzima Planu i vozača Ilira Berishu, a u Ministarstvu spoljnih poslova promovisao je i Xhelala Gegu.

Imenovanjem sina poslanika AAK Haxhi Shale za generalnog konzula u Pragu u Češkoj aktuelizovano je pitanje zapošljavanja putem političkih i porodičnih veza u diplomatskoj službi Kosova, navodi Reporteri.

RTV Dukagjini je objavila spisak sa imenima nekih osoba koje rade u diplomatskoj službi Kosova, koje su u rodbinskim vezama sa političkim funkcionerima.

Vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani otpustila je četiri konzula, među njima i Flakrona Shalu, sina poslanika Shale.

U srijedu je Predsjedništvo objavilo da je Osmani ukinula četiri uredbe o imenovanju kosovskih generalnih konzula u Pragu, Ljubljani, Skoplju i Tirani.

Pored Shale, odlukom Vjose Osmani, otpušteni su i Blendi Kilaj iz konzulata u Ljubljani, Lindon Qira iz konzulata u Skoplju i Halim Krasniqi iz kosovskog konzulata u Tirani.

Izvor: Kosovo online/Reporteri