Bivši predsjednik sudija Euleksa Malcolm Simmons, poslao je, 16. jula ove godine, pismo Odboru za pravosuđe Skupštine Kosova tražeći da podnese izvještaj u vezi sa informacijama koje ima o miješanju u istrage, prijetnjama svjedocima, manipulacijama sudskim vijećima, od strane osoba odgovornih za sprovođenje pravde, navodeći da se sve to dogodilo dok je on bio dio Euleksa, prenosi Gazeta Express.

Kako Gazeta Express navodi, današnji sastanak Odbora za pravosuđe prošao je u svađi između predsjednika Odbora Shkemba Manajta i poslanika, koji su ga optužili da je krio pismo bivšeg predsjednika sudija Euleksa upućeno ovom odboru.

Manajt kaže da pismo, koje je u julu stiglo u Skupštinu, nije prošlo kroz administraciju.

U pismu, u koje je Gazeta Express imala uvid, Simmons piše o svom radu za Euleks, njegovom imenovanju, i kaže da je tokom svog mandata obavješten o  brojnim kršenjima.

"Tokom svog mandata na mjestu predsjednika sudija Euleksa, obavješten sam o ozbiljnim kršenjima, uključujući i komisiju za krivična djela, od strane osoba odgovornih za sprovođenje pravde", navodi Simmons.

Simmons je, kako ističe, voljan da svjedoči o ovim pitanjima, pominjući i neka kršenja, kao što su miješanje u istrage, prijetnje zaštićenim svjedocima, pokušaj manipulacije sudskim vijećima, pokušaj miješanja u suđenja, skrivanje dokaza, manipulacija dokazima, pokušaji ometanja istrage, itd.

On spominje i sastanak koji je imao 2016. godine sa aktuelnim premijerom Velike Britanije Borisom Johnsonom na Kosovu.

"Sa Borisom Johnsonom sam se 10. novembra 2016. sastao u Prištini. U to vrijeme je bio ministar spoljnih poslova Velike Britanije. Između ostalog smo kratko razgovarali o Specijalizovanim vijećima Kosova. On je bio veoma uzdržan prema vijećima, očigledno vjerujući da će ona biti političke prirode. Opisao ih je kao 'politički sud koji se klanja volji Brisela i ispunjen je laskavom namerom EU da napuni džepove'", piše u pismu Simmonsa.

Simmons kaže da je spreman da da izjavu pred Skupštinom Kosova o svim pitanjima o kojima govori u pismu, a kaže da ima i dokaze. On takođe kaže da je spreman da svjedoči, posebno u slučaju Drenica 2 od prije nekoliko godina.

Simmons, koji je bio glavni sudija misije od 2014. godine, izjasnio se da je osudio nekoliko slučajeva korupcije u misiji Euleks, i rekao da je Euleks podložan političkom miješanju.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express