Žrtve Miloševićeve kampanje

Komitet za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma, kojim predsjedava kongresmen Eliot Engel, rekao je da svako ko je počinio ratne zločine na Kosovu, bez obzira na etničku pripadnost, treba da bude izveden pred lice pravde.

Reakcija usledila nakon izvještaja medija da su tijela Albanaca ubijenih tokom rata 1998-99 pronađena u mjestu Kiževak u Raškoj oblasti u Srbiji.

Engel je i ranije kritikovao haški Specijalni sud, koji je do sada istraživao samo Albance zbog zločina koji su počinjeni tokom i u prvim mjesecima nakon završetka rata u junu 1999.

"Svako ko je počinio ratne zločine, bez obzira na etničku pripadnost, mora biti izveden pred lice pravde. Ali, pravda se ne smije gledati kroz prizmu jedne etničke pripadnosti. Za sada se čini da se ovo događa na Kosovu sa Specijalnim sudom i da nešto treba promjeniti", navodi se u objavi na Twitter nalogu Odbora za spoljne poslove u Predstavničkom domu, kojim predsjedava Engel. 

"I dalje se pronalaze tijela sahranjena u Srbiji, žrtve Miloševićeve kampanje za etničko čišćenje na Kosovu", navodi se.

U blizini Raške u Srbiji 16. novembra pronađeni su posmrtni ostaci koji su navodno pripadali albanskim žrtvama sa Kosova.

Informacije o pronalasku posmrtnih ostataka u Kiževaku, prvobitno je 16. novembra saopštio direktor Instituta za sudsku medicinu u Prištini Arsim Grxhaliu. On je potvrdio da je riječ o posmrtnim ostacima kosovskih Albanaca.

Iskopavanja su izvršena na istom lokalitetu i 2015. godine.