Ekstremne mjere u naredna dva dana

Premijer Kosova Avdullah Hoti upozorio je da zbog pogoršanja epidemiološke situacije Kosovo ponovo ide ka potpunom zatvaranju.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, prvi čovjek izvršne vlasti na Kosovu rekao je da se očekuje da će nove mjere stupiti naredna dva dana.

Hoti je dodao da s trenutnom stopom povećanja broja ljudi zaraženih koronavirusom, Kosovo nema bolničke kapacitete kako bi pružilo pomoć svima.

"Mora se reći da godinama nije došlo do povećanja kapaciteta u bolnicama i uprkos pripremama koje smo izvršili povećanjem kapaciteta za testiranje, na primjer, ili uključivanjem regionalnih bolnica i glavnih centara porodične medicine, čak i sa povećanjem zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, još uvijek je nemoguće izaći na kraj sa ovom situacijom. Stoga smo dužni ići na ekstremne mjere, uključujući potpuno zatvaranje", rekao je.

Rekao je da razumije zabrinutost poslovnih subjekata, ali da je primarno "održavanje javnog zdravlja".

"Situacija je zaista ozbiljna, vrlo ozbiljna. Broj novih slučajeva je vrlo velik i gotovo smo u granicama kapaciteta koje imamo u svojim bolnicama. Prisiljeni smo poduzeti mjere koje su prilično drastične. Do sada smo poduzeli neke mjere, malo strože mjere prošlog vikenda i sada pripremamo mjere za koje vjerujem da će stupiti na snagu za dva dana", rekao je Hoti.

Danas je zabilježeno 596 pozitivnih slučajeva COVID-19 i pet smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata.

Ukupno je broj oboljelih dostigao 25.388, dok je broj umrlih dostigao 773.

Kosovo je tokom trajanja pandemije po prvi put bilo potpuno zatvoreno u aprilu ove godine.