Samit u Sofiji

Premijer Kosova Avdullah Hoti izjavio je danas da očekuje da se proces dijaloga sa Srbijom uspješno završi.

Na samitu u Sofiji - Zemlje zapadnog Balkana 6, koji je nastavak Berlinskog procesa, rekao je da je zvanično Kosovo posvećeno rješavanju svih bilateralnih pitanja sa Srbijom u okviru briselskog procesa.

„Ono što nas sprečava da u potpunosti razvijemo potencijal regionalne ekonomske saradnje je nedostatak pune normalizacije odnosa između zemalja regiona, posebno nedostatak priznavanja Kosova od strane Srbije i Bosne i Hercegovine. Očekujem da će se proces dijaloga u Briselu uskoro uspješno završiti. Posvećeni smo rješavanju svih bilateralnih pitanja sa Srbijom u okviru briselskog procesa“, rekao je Hoti.

Premijer Kosova rekao je da Regionalna ekonomska zona ni na koji način nije alternativa evropskim integracijama, ali će pomoći u izgradnji potrebnih kapaciteta za ubrzanje punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

„Zbog toga pozdravljam i u potpunosti podržavam ovaj proces. Kosovo će preduzeti sve neophodne korake za izgradnju kapaciteta, uvijek na ravnopravnoj osnovi“, rekao je Hoti.

Tema samita u Sofiji bila je Zajedničko regionalno tržište - katalizator prema tržištu Evropske unije, a na kraju ovog samita šest država članica zapadnog Balkana potpisalo je deklaraciju o zajedničkom regionalnom tržištu i Deklaraciju o zelenoj agendi.

Zbog COVID-19, sastanak je bio virtuelan, a pored predstavnika šest zemalja zapadnog Balkana prisustvovali su i njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emannuel Macron, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i drugi državnici.