Zamjenik predsjednika Samoopredjeljenja

Zamjenik predsjednika Samoopredjeljenja Glauk Konjufca izjavio je da se “Mini Šengen” može nazvati i “Mini Novi Sad”, jer je stvoren u Novom Sadu i omogućava Srbiji da ostvari dugogodišnji san o stvaranju zajedničkog tržišta sa Kosovom, Al

Ovo je izvanredna usluga za Srbiju u ovom prostoru u kojem žive Albanci, kojim će Srbija dobiti dominantni položaj na tržištu i privredi regiona, rekao je Konjufca.

Kosovo i Albanija će završiti kao trgovinske kolonije Srbije, upozorio je drugi čovjek Pokreta Samoopredjeljenje i bivši ministar spoljnih poslova.

On je naveo da je Samoopredjeljenje ukinulo taksu uvedenu Srbiji, ali je zabranilo ulazak srpske robe na Kosovo. Rekao je da je taj reciprocitet zaoštrio odnose sa Aleksandrom Vučićem i Richardom Grenellom.

Prema njegovim riječima, Albin Kurti nije odbio da ode u Bijelu kuću, javlja Gazeta Express.

“Reciprocitet je spriječio susret Vučića i Kurtija. Grenell nije prihvatio reciprocitet”, rekao je Konjufca.

Konjufca je rekao da se Abdullah Hoti povukao od uzajamnog priznavanja, a da se u originalnom dokumentu, u tački deset, kaže uzajamno priznavanje manjina, a ne uzajamno priznavanje dveju zemalja.

“Ostavljeno je dvosmisleno. To se zvalo uzajamno priznavanje i manjina. Ni ova verzija, koja je bila dvosmislena, nije shvaćena. Otići tamo i povinovati se Vučiću, to ne ojačava Kosovo”, rekao je Konjufca gostujući u program TV Syri.

Prema njegovim riječima, dokument potpisan u Vašingtonu imao je nekoliko problema, među kojima su Gazivode i “Mini Šengen”.

“Nikada nije prihvaćeno pominjanje kosovskih resursa u pregovorima. Ni vode, ni rudnici. To su obaveze preuzete prema Srbiji. Govori se o ekskluzivnom resursu Kosova. Eksproprisani dio koji se nalazi na teritoriji Srbije platio je narod Kosova”, rekao je Konjufca.

Vjosa Osmani će uskoro biti vršilac dužnosti predsjednika

Konjufca je prokomentarisao i kakvo će biti Kosovo, ako se potvrdi optužnica protiv Hashima Thaçija i on podnese ostavku, kao što je i obećao.

„Nemam činjenicu ni argument da je optužnica potvrđena. Znam da je gospodin Thaçi obećao da će podneti ostavku ako se optužnica potvrdi. Pitanje je - da li je rekao da ću podneti ostavku kada to postane javno ili kad to i sam sazna“, rekao je Konjufca na televiziji Syri.

Vjosa Osmani uskoro će biti vršilac dužnosti predsjednika, smatra Konjufca.

„Ona će donositi predsjedničke odluke o Kosovu. Ako Vjosa Osmani prihvati kandidaturu za predsjednika, to će biti nova situacija na Kosovu. Ali ne mislim da će Vjosa Osmani legitimisati Hotijevu vladu za preostale tri godine. Dobro je što će Vjosa Osmani vršiti funkciju predsjednika“, rekao je Konjufca.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express