(Ne)namjerni propusti

Vlasnik kompanije "LDA Group" Kadri Shala, kome je iz Trezora Kosova na račun prebačeno 2,1 milion eura, vratio se jučer na Kosovo da se preda policiji, međutim, postavlja se pitanje kako je Shala uspio da uđe na Kosovo, a da ne bude zaustavljen, iak

Kako se navodi, Shala je izabrao rutu kroz Albaniju za povratak iz Turske na Kosovo, sletevši tako iz Istanbula na aerodrom u Tirani.

Povodom sumnjivog načina prelaska granice, policija kaže da nema informacije o tome kako je Shala ušao na Kosovo.

Međutim, njegov advokat Osman Hoxha rekao je da se Shala vratio iz Turske i da se sam predao policiji.

"Živeo je na Kosovu, kao što je prethodno objavljeno putem medija. Putovao je jednom na kratko u Tursku. Sam se vratio. Došao sam s njim ovdje da se prijavimo policiji", istakao je Hoxha.

Shala se jučer pojavio u policijskoj stanici, gdje je saslušavan nekoliko sati, u prisustvu advokata. Nakon razgovora, određen mu je pritvor od 48 sati, po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova.

Prvi put od bjekstva, Shala se javio u subotu uveče. Preko svog brata, predao je rukom pisano pismo redakciji Gazete Express i televiziji T7.

U pismu od 24. oktobra Shala je ispričao svoju verziju priče o tome kako je tako velika količina novca iz trezora završila na računu njegove firme.

Kako je naveo, pomislio da je dobio sredstva od kompanija koje su mu dugovale i dodao da je čim je dobio taj novac počeo da isplaćuje dugove raznim ljudima i kompanijama.

Zaposleni u Trezoru Kosova Labinot Gruda uhapšen je 20. oktobra zbog sumnje da je kroz četiri transakcije sa računa budžeta Kosova na račun kompanije "LDA Group" prebacio tačno 2.077.995,90 eura.

Na račun "LDA Group" je tokom prvog transfera prebačeno 622. 000 eura, drugi put 375.000, zatim 330.000 i posljednji put 750.000 eura, precizira se u tekstu.

Istragom te krađe obuhvaćeno je 40 osoba, za koje se u različitim oblicima sumnja da su protagonisti skandala.

Skandal krađe više od dva miliona eura iz kosovskog budžeta planiran je na strategiji koja je sprovedena za osam minuta, navodi se u dosijeu Osnovnog tužilaštva Prištine.

U zahtjevu za određivanje pritvora protiv uhapšenog Labinota Grude, tužilaštvo je pokazalo da je u Ministarstvu finansija on za osam minuta stvorio fiktivne račune koji bi trebalo da izgledaju kao da pripadaju zaposlenima u tom odjeljenju, a koji bi njemu omogućili da nezakonito prebaci 2.077.995,90 eura na račun kompanije "LDA Group" u vlasništvu Kadrija i Valona Shale.

Za jedinog pritvorenika u tom slučaju, Grudu, Osnovni sud u Prištini odredio je u četvrtak mjeru pritvora od 30 dana.

U slučaju se takođe traga i za ovlašćenim predstavnikom "LDA Group" Valonom Shalom.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express