Zavisi od procjene epidemiološke situacije

Ministarstvo zdravlja započelo je reviziju novih mjera za sprečavanje većeg širenja koronavirusa na Kosovu. Ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da su zatvaranje granica i ograničenje kretanja u područjima koja su najviše pogođena sa koronavir

Ali, ipak, sve zavisi od procjene epidemiološke situacije na Kosovu, javila je sinoć Gazeta Express.

“Mjere poput zatvaranja granica, vraćanja zdravstvenog osoblja na granične prijelaze, ograničenja broja učesnika na različitim sastancima, ograničenja kretanja u najugroženijim oblastima i neke druge su sljedeće mjere koje se razmatraju, u zavisnosti od procene epidemiološke situacije u zemlji”, rekao je Zemaj.

Zemaj je izjavio da potpuno zatvaranje Kosova ostaje posljednja opcija.

“Država i građani ne zaslužuju da se vrate u situaciji u kojoj smo bili prije šest mjeseci, zbog nemara manjine. Ono što se očekuje i što bi se definitivno trebalo dogoditi jeste da organi budu rigorozni u pogledu sprovođenja zakona i vladinih odluka u vezi sa upravljanjem pandemijom. Odmah ćemo preduzeti restriktivne mjere u svakoj situaciji, gdje god se pojave povećanje broja slučajeva, a to se već događa”, rekao je ministar zdravlja.

Zemaj je za Arbresh.info rekao da će se paralelno sa novim mjerama nastaviti sprovođenje mjera na snazi.

“Policija Kosova, nadležni inspektorati, ali i sama zajednica moraju primjeniti mjere bez oklevanja, kako ne bi dozvolili da se suočimo sa kritičnom situacijom koja dovodi zdravstveni sistem i profesionalce u težak položaj, preopterećuje kapacitete i stvara ekonomske i socijalne probleme za našu državu i društvo”, rekao je Zemaj.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express