Neslaganja su sve očiglednija

Alijansa za budućnost Kosova (AAK), koja je najavila vanredne izbore ukoliko lider te stranke Ramush Haradinaj ne postane predsjednik Kosova, poručila je da će Demokratski savez Kosova (LDK) biti krivac ukoliko do te situacije dođe, prenosi Gazeta Exp

Kako se navodi, proteklog vikenda neslaganja između koalicionih partnera postala su sve očiglednija.

Odluka o raspuštanju Radne grupe za borbu protiv korupcije postala je uzrok međusobnog sukoba u subotu između premijera Kosova Avdullaha Hotija i lidera AAK Ramusha Haradinaja.

Međutim, osim tog pitanja oko kojeg se LDK i AAK ne slažu, te stranke se ne slažu ni oko pitanja izbora kandidata za naslednika aktuelnog predsjednika Kosova Hashima Thaçija.

Član Predsjedništva AAK Rasim Seljmanaj najavio je da će AAK napustiti koaliciju, ako Haradinaj ne postane predsjednik Kosova.

Selmanaj je takođe prokomentarisao Haradinajevu polemiku sa Hotijem, poručivši da je odgovor njegove stranke "pošten i neophodan".

Politički analitičar Rasim Alija smatra da će predsjednik najvjerovatnije biti izabran iz redova LDK.

Prema njegovim riječima, AAK će se možda složiti da predsjednik može biti i neko drugi, osim Haradinaja.

Šef poslaničke grupe LDK Arben Gashi, međutim, nije želeo da da nema komentar po tom pitanju.

Prošle sedmice predsjednik i lideri PDK i AAK sastali su se u jednom od restorana u Prištini. Haradinaj je rekao da su razgovarali i o pitanju predsjednika Kosova.

Lider AAK je nedavno takođe održao sastanak i sa liderom LDK Isom Mustafom.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express