Umjesto 38.800 plaćeno preko 110.000 eura mjesečno

Bivši premijer Albin Kurti razrešio je ministra unutrašnjih poslova Agima Veliua 8. marta ove godine. Istog dana, prema dokumentima, pokrenut je jedan od vanrednih tendera za nabavku registarskih tablica, piše Koha.

Ovo je jedan od tendera koji je potpisao ministar Agim Veliu, a koji je predmet istrage Operativne grupe za borbu protiv korupcije ugašene odlukom Hotijeve vlade, kada je i sam ministar Veliu učestvovao u glasanju.

Tender vredi 338.000 eura, u trajanju od tri mjeseca.

Istovremeno je bio u toku redovni tender vrijedan preko 1.4 miliona eura, ali za period od 36 mjeseci.

Ako se izračuna mjesečna razlika u cijeni, ispada da je ugovoreni tender tri puta skuplji od redovnog. Dobitnik ova dva ugovora je ista kompanija, navodi Koha.

Prema vanrednom tenderu, koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova pregovaralo samo sa ovom kompanijom, vrijednost koju treba platiti za registarske tablice je preko 110.000 eura mjesečno, za razliku od redovnog tendera koji predviđa mjesečni iznos od 38,800 eura.

U aprilu, kada je Veliu već smjenjen, proglašen je pobjednik tendera pokrenutog u njegovo vrijeme koji nije potpisao tadašnji ministar Xhelal Sveqla.

Ali, šest dana nakon povratka na mjesto ministra unutrašnjih poslova u Hotijevoj vladi, Veliu je potpisao upravo taj tender.

Koha je u subotu izvjestila da je Operativna grupa za borbu protiv korupcije, koja je sada ugašena, u procesu istrage nekoliko tendera koje je potpisao ministar Veliu. Ali on je rekao da ukidanje Radne grupe nema nikakve veze sa ovom istragom.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore